Obama elnök újraválasztási esélyei az intrade.com internetes szavazása alapján 57,5 százalékosak, ez alacsonyabb a márciusban és áprilisban mért 61,4 százalékos csúcsnál, amikor az S&P 500-as index idei csúcsait járta be. Mindezek ellenére az elnök újraválasztási esélyei jók, ha hinni lehet a statisztikáknak, amelyek a részvénypiac és a választási eredmények alakulásainak összefüggésit vizsgálják - írja a Breakout magazin.

Jeff Hirsch, a Stock Traders Almanach társszerzője szerint a részvénypiac teljesítménye meglepően jól előre szokta jelezni az amerikai elnökválasztások kimenetelét. Véleménye szerint a részvénypiac számára önmagában jó hír, hogy a hivatalban lévő elnök újraválasztásáért indul, hiszen az ilyen években 1901 óta a Dow Jones Industrial Index átlagosan 9 százalékos emelkedést produkált. Szerinte a mostani helyzet alapján Obama újraválasztási esélyei sokkal jobbak annál, mint amit az emberek általában gondolnak. A hivatalban lévő elnök újraválasztását általában masszív, az átlagosnál nagyobb tőzsdei áremelkedés kíséri, s most úgy tűnik, ilyennel állunk szemben - mondta a szakember.

Ha szeptemberben és októberben masszív korrekció következne be a részvénypiacon, az e logika szerint veszélyt jelentene Obama újraválasztására is. Ugyanakkor ha jön is egy korrekció és közben megtörténik az újraválasztás, az teret adhat egy novemberi, választás utáni emelkedésnek - vélte a szakértő.

A közhiedelemmel ellentétben nem egy republikánus elnök teszi a legjobbat a részvénypiacnak, ennél nagyobb hatása van annak, ha a republikánusok a Kongresszusban vannak többségben. Az ilyen időszakokban a részvénypiacok átlagos teljesítménye 16 százalékos emelkedés volt, s ha mindez demokrata elnök mellett történt, akkor a nyereség mértéke elérte a 19,5 százalékot. Ha maradna a jelenlegi felállás, akkor az a legjobb kombinációt jelentené a részvénypiacnak - mondta ÍHirsch.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!