Gyorsulni fog jövőre a magyar gazdaság növekedése a Bank of America Merrill Lynch elemzői szerint, s ez támogatást jelenthet a Fidesznek a 2018 tavaszi választások előtt. A befektetési bank szakértői úgy vélik, az idei 2,1 százalékról jövőre 2,6 százalékra emelkedhet a magyar GDP növekedési üteme.

A gazdaság gyorsulását több tényező is támogathatja egyszerre. Az egyik a magánszektor fogyasztása lehet, amelyet támogat a foglalkoztatottság magas szintje, a bérnövekedés és a háztartások javuló mérlege. A beruházások is növekedésnek indulhatnak 2017-ben, mivel úgy vélik, gyorsulni fog az Uniós alapokból származó tőkebeáramlás, Ez, együttesen a magánszektor várhatóan növekvő fogyasztásával a nettó export egyenlegét némileg rontani is fogja. A nagybank szakértői ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy ezek a folyamatok negatívan fogják befolyásolni a magyar munkaerő versenyképességét.

A magyar gazdaságot fenyegető kockázatok közül a jelentősebbek külföldi eredetűek, mivel a magyar gazdaság kicsi és nyitott, fokozottan ki van téve a nemzetközi tőkeáramlásoknak, s az európai autóipari teljesítményének. A költségvetési hiány szerintük jövőre jóval 3 százalék alatt maradhat, a fiskális ösztönző intézkedések mintegy egy százalékponttal növelhetik azt. Megjegyzik, a kormány elfogadott és tervez különböző fiskális ösztönző intézkedéseket, ilyen az ÁFA tervezett csökkentése, a minimálbér emelése és a járulékok tervezett csökkentése. Ez utóbbi kedvező hatású lehet a magyar gazdaság versenyképességére a BofA Merrill Lynch szakértői szerint, azonban a bérszínvonal emelkedése felfelé irányuló nyomást fejt ki az inflációra.

Ezek eredményeképpen a belső inflációs nyomás magasabb lehet Magyarországon, mint akár Lengyelországban, Romániában, vagy Csehországban, azonban ennek mértéke 3 százalék alatt maradhat. A bérnövekedés üteme jövőre átlagosan 5-6 százalékos lehet éves összehasonlításban. Megjegyzik, a magyar munkaerő piac kínálata jelenleg szűkebb, mint a válság előtti időszakban, s a munkaerő hiány komoly korlátot jelenthet a cégek növekedése előtt.

Az inflációval kapcsolatban megjegyzik, hogy nem zárhatóak ki újabb kormányzati intézkedések a szolgáltatói árakkal kapcsolatban. emlékeztetnek, hogy a 2014-es választások előtt már voltak ilyen intézkedések Magyarországon. A pénzromlás ütemének gyorsulását inkább 2018 vége felé tartják reálisabbnak.

Úgy látják, hogy ugyan az elmúlt időszakban a BUBOR volt a fókuszban, miután az MNB bejelentette, hogy ezen a csatornán keresztül kívánja végrehajtani a további lazításokat, azonban a forint euróval szembeni ereje fontosabb a jegybanki döntéshozatalban. A forint erősödése több szempontból sem lenne kívánatos, az inflációs célkitűzések, az export és a jegybank nyereségessége miatt sem. A forint erősödése növelné az importált deflációs nyomást és egy esetlegesen 300 forint alá süllyedő euróárfolyam veszteséget okozna a jegybanknak.

A BofA Merrill Lynch várakozásai szerint az MNB jövőre változatlanul hagyja a kamatokat, az infláció cél alatti alakulását tüntetheti fel. Ha szükséges, a jegybank verbális, vagy tényleges intervenciót is alkalmazhat, hogy meggátolja a forint nem kívánt felértékelődését, ugyanakkor egy, a Csehországban látott árfolyamküszöb bevezetését valószínűtlennek tartják. Mivel az MNB elzárkózik a kamatok esetleges emelése elől, ezért ez a hozamgörbe meredekségének növekedését eredményezheti - vélik a befektetési bank szakértői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!