Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetők változatlanul magas arányban hisznek abban, hogy a világgazdaság növekedni fog a következő 12 hónapban - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből, amelyben 239, összesen 674 milliárd dollár befektetéséért felelős szakértőt kérdeztek meg. Válaszadók nettó 62 százaléka volt ezen az optimista állásponton, ez a márciusival megegyező érték, s nettó 44 százalékuk gondolta azt, hogy a vállalati profitok is emelkedni fognak ezen az időtávon.

Eközben egyre többen hisznek abban, hogy a kamatok világszerte emelkedésnek indulhatnak. A márciusi nettó 55 százalék után immár nettó 66 százalék gondolta azt, hogy a következő évben növekedni fognak a rövidebb kamatok, ez az elmúlt három évben mért legmagasabb érték. A várakozás érthető, hiszen a szereplők egyre inkább felkészülnek arra, hogy a nagyobb jegybankok monetáris politikája a normalizálódás irányába mozdulhat el. A hosszabb távú kamatok emelkedésére nettó 72 százalék számít a márciusi 74 százalék után. A rövidebb kamatok növekedésével kapcsolatos várakozások erősödése meglátszik a hozamgörbe alakjára vonatkozó elképzeléseken is, a márciusi 39 százalék után most már csak 22 százalék gondolja azt, hogy az meredekebbé válhat.

Nagyot fordul a hangulat

A Nasdaqon végigsöprő eladási hullám okai jól látszanak a felmérésben is. Egy hónap alatt háromszorosára, nettó 40 százalékra ugrott azok aránya, akik szerint az "érték" részvények felül fogják teljesíteni a "növekedési" részvényeket, ez a felmérés történetében rekordnak számít.  Így nem csoda az az áresés, amelynek tanúi lehettünk az elmúlt napokban a technológiai és biotechnológiai részvények piacán.

Úgy tűnik, a mostani piaci ingadozások arra késztették a befektetőket, hogy átgondolják hatalmas optizmusukat az amerikai növekedéssel és extrém borúlátásukat a feltörekvő piacokkal összefüggésben - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch Global Research vezető befektetési stratégája.

Az alapkezelők változatlanul magas, nettó 66 százaléka van azon a véleményen, hogy az amerikai részvénypiac a leginkább túlárazott, eközben nettó 55 százalék szerint a feltörekvő piacok alulárazottnak tekinthetők. A márciusi 21 százalék után már csak 2 százalék szeretné alulsúlyozni a feltörekvőket. A felmérés készítői szerint a feltörekvő piacok iránt csökkenő averzió egyértelműen annak köszönhető, hogy a kínai gazdaság lassulására vonatkozó félelmek eltúlzottnak tűnnek, s az alacsony árazási szint mellett már sokan fantáziát látnak ezekben az országokban.

A felmérés szerint áprilisban a befektetők a márciusi semleges súly után immár felülsúlyozzák az orosz piacot, s ilyen irányú elmozdulást lehetett megfigyelni az indonéz és indiai részvények esetében is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!