A világ pénzügyi rendszerének a helyzete jelenleg rosszabb, mint 2008-as válság előtti időben volt - mondta a szakértő egy telefonos interjú során a Marketwatchnak. A költségvetési egyensúlyok világszerte felbomlottak, a politikai rendszer sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem úgy funkcionál, mint ahogy kellene.

Faber szerint a Federal Reserve monetáris politikája oda vezet, hogy a dollár a jövőben elértéktelenedik, s ezzel aláássa egy egész generáció munkáját, s elértékteleníti megtakarításait. A vállalati szektor eközben a beruházások helyett hatalmas készpénzállományt épít fel attól való félelmében, hogy a gazdasági lassulás aláássa a vállalati eredményeket. Ez a hozzáállás könnyen önbeteljesítő jóslattá válhat véleménye szerint. Faber szerint a vállalati nyereségek könnyen csalódást okozhatnak a részvényeseknek, beleértve a nyersanyagszektorban érdekelt vállalatokat is, ugyanakkor optimistán látja a defenzív szektorok, az egészségügy, a közszolgáltatói szektor és a tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégek kilátásait.

A vállalati szektor pénzköltési szokásai Faber szerint szintén inflációs hatásúak, inkább költenek összeolvadásokra és akvizíciókra, mint beruházásokra és az alkalmazotti létszám növelésére. Ahogy ezeken a folyamatokon keresztül nőnek a vállalato,k a verseny csökken, s ez árfelhajtó hatású lehet.

Nem vagyok teljesen pesszimista a részvényekkel kapcsoltban - mondta Faber. Ha a világ abba az irányba halad, amerre én gondolom, talán jobb részvényeket birtokolni, mint államkötvényeket. Szerinte az amerikai állampapírok piacán lufi alakult ki, hiszen a romló gazdasági teljesítmény csökkenti az adóbevételeket, s a kormányzat egyre több kötvény kibocsátására kényszerül, ami csökkenti azok minőségét. Bölcs döntés lehet nem dollár alapú befektetésekbe diverzifikálnia a befektetőknek vagyonukat - véli Faber.

A készpénzfelhalmozást nem tartja jó befektetési döntésnek a jelen helyzetben, hiszen szerinte a készpénz a jelenlegi környezeteben el fog értéktelenedni Szerinte hiperinflációs korszak közelít az Egyesült Államokban. A krízishelyzetekben a készpénz eddig kiváló menedéknek bizonyult, de a Fed hozzáállása a dolgokhoz paradox helyzetet teremtett.

A részvénypiac helyzete azonban nem annyira rossz, mint amennyire annak tűnik. Amint közelít az 1000 pontos szint az S&P 500-as indexben, a Fed azonnal belekezd majd a kvantitatív lazítás harmadik körébe (QE3), s ez stabilizálhatja a részvényárfolyamokat. Faber azon a nézeten van, hogy a 2009. márciusi mélypont hosszútávú volt a részvénypiacon. Megerősítette véleményét, amely szerint a feltörekvő piaci részvények jó befektetésnek bizonyulhatnak. Ázsiában fel lehet építeni egy magas osztalékfizetési rátájú cégek részvényeiből álló portfóliót, amely hosszabb távon éves szinten 5-7 százalék hozamot biztosíthat a tulajdonosnak. Jó célpontok lehetnek a japán biztosítói és banki részvények is, az ő hitelportfóliójuk sokkal jobb minőségű, mint amerikai vagy európai társaiké - mondta.

Fenntartotta pozitív véleményét az arannyal kapcsoltban is, amelyre ő mint a jelenlegi devizákkal versenyző alternatív fizetőeszközre tekint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!