Miután Donald Trump győzelmi esélyei megnőttek az amerikai elnökválasztáson a részvénypiacokon - magyar idő szerint szerda hajnlaban - eladási hullám alakult ki. A devizapiacon pedig a dollárt kezdték el gyepálni.

Az euró/dollár árfolyam - magyar idő szerint 9 óra előtt - 1,12-nél járt, ami az egy nappal korábbi 1,10-1,11020-as szintekhez képest több mint 1 százalékos dollárgyengülést jelent. A forinttal szemben is gyengült az amerikai deviza: a keddi 276 forintról 272-274 forintos tartományba csökkent az ára.

A forint egyébként nemcsak a dollárral, hanem az euróval szemben is előnyt tudott szerezni szerda reggel valamivel 306 forint felett volt az árfolyam.

A dollárgyengülés és a részvénypiaci zuhanás azzal magyarázható, hogy a befektetők szerint bizonytalanok a kilátások, amennyiben Donald Trump lesz az elnök. A Moodys Analytics előrejelzése szerint Trump várható intézkedései 2020-ra 3,5 millió munkahely elvesztésével járhatnak, a munkanélküliségi ráta hét százalékra növekedhet a jelenlegi öt százalékról.

A forint árfolyama az euróval szemben

Forrás: Bloomberg

A forint nem volt egyedül

A forint mellett a lengyel zloty is erősödött az amerikai devizával szemben szerda reggel. A keddi szintekhez képest 2 százalékkal 3,865-ra változott a keresztárfolyam. A régiós devizák közül a román lej és a cseh korona árfolyama is emelkedett a dollárhoz viszonyítva.

Később magához tért a dollár

Szerda délelőtt javított a dollár, miután levonult az amerikai elnökválasztás váratlan eredménye miatti pánik első hulláma, és a befektetők tudomásul vették Donald Trump győzelmét. Délelőtt fél tízkor a dollárindex - a dollár értékét a hat főbb valutából, az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató - 97,18 ponton, 0,69 százalékos mínuszban állt, de napi mélypontja 95,91 ponton volt.

A forinthoz képest is visszaerősödött a dollár: míg kora reggel a dollárt még 272,31 forinton, 1,61 százalékos mínuszban jegyezték, fél tízkor már 274,94 forinton, 0,66 százalékos veszteségben forgott az amerikai deviza. Ahogy a dollár erőre kapott, a forint árfolyama erősödésnek indult az euróhoz, a svájci frankhoz és a japán jenhez képest.  Az eurót fél tízkor 305,64 forinton jegyezték, szemben a fél hétkor elért 307,14 forinttal. A svájci frank jegyzése 284,28 forintról 282,56 forintra, a japán jené pedig 2,6820 forintról 2,6590 forintra süllyedt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!