Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvénypiac heti forgalma 66,6 milliárd forint volt, az előző kereskedési héten elért 58,3 milliárd forint után, a vezető részvények árfolyama az OTP kivételével gyengült.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzésében rámutatott: hétfőn jelentős árfolyamesés volt a BÉT-en, a hét további részében a pozitív korrekció volt jellemző. Az Equilor szakértői szerint a hétfői eladói nyomás oka nem derült ki, de elsősorban a régiós olajvállalatok részvényeit adták, miután kijött egy külföldi elemzés, amely szerint az olajárfolyam emelkedése miatt a finomításon realizált marzsok csökkenésnek indultak. Az OTP bejelentette, hogy lezárta a Vojvodjanska banka megvételét, az akvizícióval az OTP-csoport szerbiai részesedése 5,7 százalékra emelkedik - emlékeztettek.

Felidézték, hogy a héten több fontos kamatdöntő ülés is volt: szerda este az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) 25 bázispontos kamatemelésről határozott, amelyet a piaci szereplők már korábban beáraztak. A jegybank szerint az adócsomag nem hozza majd meg a várt gazdaságélénkítő hatást, azonban az adósságemelési hatása jelentős lehet.

Csütörtökön a brit jegybank és az Európai Központi Bank (EKB) is kamattartásról döntött. Az EKB ülését követően Mario Draghi, az EKB elnöke elmondta, hogy a korábbi tervek szerint, januártól havi 30 milliárd eurós keretösszeggel folytatódik az európai eszközvásárlási program, amely legalább szeptember végéig tart, de amennyiben az inflációs folyamatok szükségessé teszik, meghosszabbítható - írja az MTI.

A jegybankelnök jelezte, hogy a QE program végéig biztosan maradnak a jelenlegi kamatszintek. A friss prognózisok szerint a gazdasági növekedés a korábban vártnál erőteljesebb lehet az eurózónában, azonban az infláció 2020-ban is csak 1,7 százalékos lehet, amely még mindig alatta van a 2 százalékos jegybanki célszintnek, ez megkérdőjelezheti a 2019-es európai kamatemelés lehetőségét - jegyezte meg az Equilor Befektetési Zrt

Az elemzés felhívja a figyelmet, hogy a jövő héten elsősorban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi ülésére lesz érdemes figyelni, ahol a döntéshozók értékelhetik a legutóbbi intézkedések eddigi hatásait.

A BÉT-en a vezető részvények közül a Mol 1,34 százalékkal gyengült a héten, a papír 3010 forinton zárt pénteken, a részvények heti forgalma meghaladta a 14,4 milliárd forintot. A Magyar Telekom árfolyama egy hét alatt 1,49 százalékkal gyengült, pénteken a kereskedést 463 forinton zárta, heti forgalma 2,85 milliárd forintot tett ki. A Richter árfolyama 0,82 százalékkal gyengült a héten, pénteken 6436 forinton zárt a gyógyszeripari papír, a heti összforgalma 11,68 milliárd forint volt. Az OTP 4,07 százalékkal erősödött a héten, a bankpapír 10 485 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, a heti forgalma 20,1 milliárd forintot tett ki.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4252,40 ponton zárt pénteken, 232,18 ponttal, 5,78 százalékkal emelkedett az előző héthez képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!