Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elemzői várakozásoktól jócskán elmaradó Richter negyedév számait bemutató sajtótájékoztatón Bogsch Erik vezérigazgató elmondta, a fő ok a rubel utóbbi három hónapban produkált 7,9 százalékos gyengülése, de szerepet játszott, hogy a tavalyi harmadik negyedév el ellentétben ezúttal nem kapott a cég mérföldkő bevételt. További 700 millió forinttal rontotta a számokat, hogy a PregLemnél az engedélyezés közeledtével közelebb került - így bekerült a kötelezettségek közé - a pótlólagos 700 milliós vételár-kifizetés, bár ez inkább jó hírnek számít.

A főbb piacok közül a FÁK országaiban euróban 12,7 százalékkal csökkent a forgalom, de Oroszországban javult a helyzet. A forgalom már csak 3 százalékkal esett vissza, de a rubel árfolyama erodálta a nyereséget. Ukrajnában dollárban ötödével esett vissza a forgalom, amit nem tudott ellensúlyozni a többi köztársaságban jelentkező, dollárban 16 százalékos növekedés. Kínában is nőtt a forgalom, ahogy Latin-Amerikában is, itt a nőgyógyászati termékek forgalma a negyedévben elérte a 18 millió eurót. A lengyel és a román piacon viszont komolyabb visszaesés volt tapasztalható, előbbi országban csökkentették az értékesítési hálózatot, ahogy Ukrajnában is.

Az éves várakozás is változott, míg korábban a Richter a magyar piacon változatlan szintet várt, most 0-5 százalék közötti növekedésre számít. Korábban az éves előrejelzés az orosz piacon mínusz 5-10 százalék volt, most mínusz 5. Ukrajnában a visszaesés a várt 35 százalék helyett a mostani helyzet alapján 25-30 százalékosnak tűnik, az USÁ-ban pedig 10-15 helyett 5-10 százalékosnak. Romániában a vártnál rosszabb a helyzet, itt akár 5 százalékos visszaesés is elképzelhető, miközben az EU nyugati felében a növekedés gyorsult, elérheti a 15 százalékot is. A kínai árbevételt 2014- re Bogsch változatlanul 40 millióra becsüli, az Esmya bevételek pedig elérik a 30 millió eurót.

Bogsch hangsúlyozta, hogy a Richter a kieső orosz, ukrán árbevételt az utóbbi évek akvizíciói (Grünenthal 30, Esmya 23 milliós árbevétel 9 hónap alatt) és a kínai (30 millió) illetve a látom- amerikai terjeszkedés sikerrel ellensúlyozta.

A Cariprazine hiányzó adatainak beadása az FDA-hoz decemberben megtörténik, ha ez sikeres lesz, a Forest júniusban megkaphatja a forgalomba hozatali engedélyt - emelte ki a vezérigazgató. Ha meglesz az FDA jóváhagyás, esedékes lesz az újabb mérföldkő bevétel.

Az idei teljes árbevételt a Richter vezetése a tavalyinál euróban 5-6 százalékkal alacsonyabbra várja, alapvetően az árfolyamváltozások miatt. (Az első kilenc hónapban 2,6 százalékos volt a visszaesés.) Az üzleti eredményhányad terén - a vezérigazgató szerint - tartható a 10 százalékos érték. A következő évben alapvető pozitív változás várható az Esmyánál is, reméljük, hogy az EU illetékes hatósága engedélyezi, hogy a gógyszert ne csak a műtétre várók kaphassák támogatással, hanem azok is, akik azt elkerülhetik - mondta Bogsch.

A vezető úgy véli, az orosz piacon rubelben számolva újra növekedés lehet. A kereslet nem esett vissza, a fizetésekkel nincs gond, az egyetlen probléma a rubel árfolyameséséből fakad: egy euró az év elején 40, ma 51 rubelt ér.

A magyar piacon a gyártók lekopaszítása után beállt egyfajta egyensúlyi állapot. Fontos, hogy a nagyon magas KFI költségek miatt a különadó 90 százalékát el tudjuk számolni. Mint Bogsch mosolyogva fogalmazott, a magyar piacon az a hír, hogy nincs hír...

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!