A svájci jegybank mai közleménye szerint feladta az euró/svájci frank keresztárfolyamra 2011-ben, az európai adósságválság idején bevezetett 1,2-es árfolyamküszöböt és hagyja felértékelődni a frankot. Bár a bank csak negyed kettőkor tart tájékoztatót az ügyben, azonban szakértők szerint a lépést a frankra nehezedő folyamatos felértékelődési nyomás és az Európai Bíróság tegnapi állásfoglalása indokolhatta, amely szerint nem kíván akadályt gördíteni az ECB várható kvantitatív lazítási programjának útjába.

Az 1,2-es árfolyamküszöb az elmúlt valamivel több, mint 3 évben viszonylag jól szolgálta svájc érdekeit, voltak hosszú időszakok, amikor a küszöb megléte elegendő volt arra, hogy elrettentse a piaci szereplőket a frank felértékelődésére való spekulációtól, s az árfolyam meg sem közelítette a kritikus szintet. Az elmúlt hónapokban azonban, ahogy a piac egyre inkább kezdte beárazni az idén várható masszív kvantitatív lazítási programot az ECB részéről, a kurzus letapadt az 1,2-es szint közelébe, s a svájci jegybank (SNB) folyamatos frankvásárlásokra kényszerült.

Decemberben a frankra nehezedő nyomást enyhítendő az SNB olyant lépett, amire legutóbb a 70-es évek olajválsága során kényszerült, bevezette a negatív kamatlábat. Ez azt jelenti, hogy akkortól számítva negyed százalékos díjat számít fel a kereskedelmi bankok nála tárolt készpénze vagy azzal egyenértékű eszközei után, s egyben a három hónapos svájci frank Liborra célsávját mínusz 0,75 százalék és plusz 0,25 százalék közé csökkentette. Mai döntésével az SNB ezt a negyed százalékos díjat 0,75 százalékra emelte. Az akkori közleményében az SNB még azt állította, kész korlátlan mennyiségben devizát vásárolni frank ellenében, hogy enyhítse a küszöbre nehezedő nyomást.

A frank felértékelődésének negatív hatásai a svájci gazdaságra az exporton keresztül a gazdasági növekedés lassulása, valamint a dezinflációs-deflációs folyamatok felerősödése lehetnek. Az SNB decemberi előrejelzésében korábbi előrejelzéséhez képest a svájci gazdaságra vonatkozó növekedési várakozását 1,5-2 százalékra javította fel az "épp 1,5 százalék alattiról". A jegybank 2015-ra a GDP mintegy 2 százalékos bővülését prognosztizálta. Akkor 0,1 százalékról nullára változtatta a 2014-es átlagos inflációra vonatkozó várakozását, idénre 0,1 százalék fogyasztói árcsökkenést becsültek a szeptemberben jelzett 0,2 százalék emelkedés helyett.

A frank brutális erősödésnek indult a bejelentést követően, volt, hogy 0,85-ig is csökkent az euróval szembeni keresztárfolyam, dél előtt néhány perccel 1,04 körül járt a jegyzés.

Bár a svájci frank árfolyama még mindig magas, azonban a frank túlértékeltsége jelentősen csökkent az árfolyamküszöb bevezetése óta - áll a jegybank közleményében. Megítélésük szerint a svájci gazdaság állapota annyit javult az elmúlt időszakban, hogy képes lesz alkalmazkodni az új szituációhoz.

A lépés ugyanakkor számos piaci szereplőt váratlanul érhetett, s nem lenne meglepő, ha a következő napokban nagyobb, ezzel kapcsolatos veszteségekről érkeznének hírek. Népszerű stratégia volt ugyanis sok nagy intézménynél az, hogy svájci frankot adtak el nagy mennyiségben a negatív kamat, s a meglévő árfolyamküszöb biztosnak vélt fedezéke mellett, hogy azt magasabb kamatozású devizákba fektessék.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!