Elképesztő ütemben drágultak a januári mélypontot követően a vezető magyar részvények, s ezzel a BUX index három hónap leforgása alatt volt, hogy 45 százalékos pluszban is járt az akkori minimumértékhez képest. Az emelkedéssel a piac értékeltsége is jelentősen felfelé mozdult el, a BUX index az indextagok idei várt eredményével számolt átlagos P/E hányadosa már 14,2 körüli szintre ugrott. Ez jelentősen meghaladja ugyan az elmúlt 10 év átlagát, azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem meglepő az átlagtól való éltérés. Az elmúlt 10 évből ugyanis mintegy 7 válsággal és különadókkal terhelt időszak volt a magyar gazdaságban, s ennek már a válság előtt is voltak jelei, gondoljunk csak a Richterre - mondta a Napi.hu-nak Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető részvénystratégája.

A mostani árazás mellett a magyar piac értékeltsége még mindig egy kicsit elmarad a régiós versenytársakétól, alacsonyabb mint a cseh vagy a lengyel piacé - tette hozzá. A nagy megugrást már egy ideje többen várták a magyar részvényekbe fektetők közül, ennek megítélése szerint több katalizátora is lehetett. A legfontosabb, hogy egyre többen hiszik azt, a magyar gazdaság végre valóban növekedési pályára állt, erről tanúskodnak például a kiskereskedelmi forgalom bővülésének adatai is. Egyre többen hiszik el, hogy képes a gazdaság egy 2-3 százalék körüli növekedést hozó pályára állni. Eközben nagy kérdés volt, hogy a növekedésből származó nagyobb mozgásteret mire használja a kormányzat, csökkennek-e az adóterhelések és ha igen, milyen típusúak. Most úgy tűnik, a vállalati különadók csökkentése lehet az első, s ha lesz személyi jövedelemadó csökkentés, arra csak a ciklus későbbi időszakában kerülhet sor.

Fontos volt az is, hogy az Standard & Poor's felminősítette Magyarország szuverén adósbesorolását. Bár még egyetlen hitelminősítőnél sem vagyunk a befektetésre ajánlott kategóriában, azonban ez is annak a jele, hogy a régióban eddig lefelé kilógó Magyarország megítélése kezd megváltozni. A befektetők kezdenek úgy nézni Magyarországra, hogy hasonló adottságokkal rendelkezik, mint Lengyelország vagy Csehország. Van ugyan egy magas államadósság, de a kormánynak sikerül a költségvetési hiányt tartósan kordában tartania, miközben a gazdaság ha lassan is, de növekszik. Ezért indokolt lehetett az árazásoknak ezen piacokéhoz igazodnia - folytatta Miró.

Ugyanakkor a külső környezet is igen támogató volt, gondoljunk csak arra, hogy a német DAX részvényindex mintegy 30 százalékkal emelkedett az év eleje óta. Pont emiatt egyébként nem árt óvatosnak lenni a következő időszakban, ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy egy komolyabb korrekció kezd el kibontakozni a vezető tőzsdéken, s a piacok feje felett egyre sötétebb felhőként lebeg a görög vagy az ukrán csőd lehetősége.

Az optimizmust természetesen egyedi sztorik is hajtották, az OTP esetében a devizahitelek kivezetését és az ezzel járó hatalmas leírásokat követően idén már növekedés várható. Ha a tavalyi hatalmas, egyszeri veszteséget hozó évben jelentkező rendkívüli kiadásokat nem vesszük figyelembe, a mostani várakozások szerint az OTP tevékenysége még akkor is növekedést mutathat idén. A Molnál hatalmas profitugrásra számítanak idén az elemzők, s a Richter esetében is jelentős eredménynövekedést vár a piac. Egyedüli kivételt e tekintetben a Magyar Telekom jelenthet, azonban a nettó eredmény tekintetében hiába vár minimális csökkenést idén a piac, az árfolyamnak kedvező lehet, hogy jövőre már a menedzsment előrejelzése szerint osztalékot fizethet a cég.

BUX/DAX RS
Kép: Napi.hu

A BUX index számára a mostani drasztikus emelkedés, bármennyire is szeretnénk hinni, nem hozta el a relatív alulteljesítésből való kitörést. Az index euróban mért teljesítménye a DAX indexéhez képest (RS, relatív erő, a két index hányadosa) még mindig alultljesítő trendben mozog. A mostani emelkedéssel mindössze ennek a lemaradásnak csak egy részét dolgozta le. Itt trendfodulóról akkor lehetne beszélni jelenleg, ha a két index egymáshoz mért teljesítményét mérő RS mutató értéke szignifikánsan 0,65 fölé emelkedne, a piaczáráskor ez csak 0,6 körül mozgott. Ez azt jelenti, hogy ha életben marad a trend, akkor hosszútávon a BUX index rendszerint alulteljesíti majd a jövőben is a DAX-ot, azaz az emelkedésekben kevésbé, az esésekben viszont annál bátrabban követi azt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!