Az emlékezetes tőzsdei összeomlások közül több is - például az 1929-es, vagy az 1987-es tőzsdekrach - ugyan októberben történt, azonban az elmúlt 20, 50, illetve 100 évben az októberek átlagosan emelkedést hoztak az amerikai részvénypiacon. Nem így a szeptember - emlékezteti a befektetőket a Wall Street Journal összefoglalója. Az év kilencedik hónapjának átlagos részvénypiaci teljesítménye mindhárom időtávon negatív, ezt egyik másik hónapról sem lehet elmondani - írja a lap.

A megkérdezett portfólió menedzserek szerint a gyatra szeptemberi teljesítménynek több oka is lehet. Sokak szerint a Labour Day után jellemzően ilyenkor térnek vissza az amerikaiak nyári szabadságukról, s ilyenkor a monitorok elé leülve jellemzően újraértékelik portfólióikat, s ez szokott eladási hullámot generálni. A szeptembertől való félelem annyira erős, hogy a cikk szerint számos, az elmúlt években folyamatosan optimista tanácsadó is arra kéri ügyfeleit, legyenek óvatosak, s készüljenek fel egy akár kiadósabb korrekcióra is.

James Paulsen, a Wells Capital évek óta részvény áremelkedést váró vezető befektetési stratégája például arra kérte ügyfeleit, az amerikaiak helyett inkább külföldi vállalatok részvényeit vásárolják, azok ugyanis szerinte kevésbé túlértékeltek. Szerinte az ősz folyamán ugyanis egy 15 százalékot elérő áresés is következhet az amerikai részvénypiacon.

Csak korrekció lesz

Paulsen szerint ugyan a 2009 óta tartó bikapiac nem ért még véget az amerikai tőzsdéken, azonban az ilyen periódusokban sem teljesít egyenletesen a részvénypiac - hívja fel a figyelmet. Egy 15 százalékos áresés még nem jelentené azt, hogy elérkezett a medvepiac - erről rendszerint a vezető indexek 20 százalékot elérő csökkenésekor szokás beszélni - azonban egy ilyen mértékű korrekció már bőven elegendő lenne ahhoz, hogy jelentős megrázkódtatást okozzon a piac - mondta.

Russ Koesterich, a 4320 milliárd dollárt kezelő BlackRock Inc. vezető befektetési stratégája hasonló okok  miatt aggódik a részvénypiac őszi teljesítménye szerint. Ő, Paulsen és a Wall Street Journal szerint több más szakértő is elsősorban a Fed jövő vére várható kamatemelései miatt ideges leginkább. A legutóbbi munkaerő piaci és GDP adatok egyaránt arra utaltak, hogy az amerikai gazdaság erősebb a korábban gondoltnál. Márpedig ez azt eredményezheti, hogy a szereplők a jelenleg 2015 közepére vártnál korábbi időpontra kezdhetik el beárazni a Fed kamatemeléseinek kezdetét, s ez eladási hullámot válthat ki a részvénypiacon.

Ha jön egy újabb erős foglalkoztatási adat, az felhívhatja a szereplők figyelmét a közelgő monetáris szigorításra, s ez jelentős ingadozásokat okozhat a piacon - mondta Koesterich.

Mi egy 8 és 10 százalék közötti korrekciót várunk az S&P 500-as indexben a következő két hónapban, s ez lenullázhatja az index idei emelkedését - mondta Doug Ramsey, a Luthold Group befektetési igazgatója. Az ő mutatói szerint a befektetők most túlságosan is optimisták, s a részvénypiac árazása túlságosan is előreszaladt, s ez különösen okot adhat az aggodalomra. Emiatt ő csökkentette részvénypiaci befektetéseit, így készülve fel a közelgő áresésre, amely szerinte is csak átmeneti lesz.

Nincs is miért félni

Ugyanakkor a szakértők egy másik része nem aggódik túlságosan, szerintük ugyanis sem a gazdaság állapota, sem a részvénypiaci árazások nem nevezhetőek extrémnek. Az S&P 500-as index - amely pénteken idén már 32 alkalommal zárt rekordszinten - visszatekintő P/E (árfolyam/nyereség) hányadosa 19, amely ugyan magasabb a 15,5-ös historikus átlagnál, azonban elmarad a 90-es évek második felében tapasztalt extrém magas, esetenként 40-es szinttől.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


A jegybankok eközben világszerte még mindig inkább a defláció, semmint az infláció miatt aggódnak. Ez azt jelenti, hogy nem sietnek a kamatemelésekkel, s a Fed emelései is mérsékeltek és lassúak lehetnek. Ez utóbbit ráadásul a világ többi jegybankjának lazító lépései még ellensúlyozhatják is - írja a lap, amely szerint a kötvénypiac is ezt a forgatókönyvet árazza. A kötvényhozamok alacsonyak, a kötvénypiac tehát alacsony inflációra és lassú gazdasági növekedésre számít.

Ráadásul az optimisták érvei szerint a nagyobb piaci összeomlások akkor szoktak bekövetkezni, amikor a befektetők szélsőségesen optimisták, nem pedig akkor, amikor sokan várnak korrekciót. Pont emiatt sokan inkább kiegyensúlyozottabb lejtmenetre, s nem pedig katasztrófára számítanak. Sőt, az ellentét analízis hívei szerint a sok korrekciót váró befektető miatt az is elképzelhető, hogy a piac ősszel inkább emelkedni fog.

Koesterich és sok más elemző is kiemeli - többek között a Bespoke Investment Group elemzői is - hogy a legnagyobb szeptemberi esések általában akkor következtek be, amikor a piac már amúgy is gyengélkedett a megelőző hónapokban. Erről pedig jelenleg nincsen szó.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!