A jelek szerint nem nagyon van olyan esemény, ami ki tudná zökkenteni az amerikai részvénypiacot hónapok óta tartó sávozásából, az e hét pénteki munkaerőpiaci adat talán ilyen lehet - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Ha a pénteki, júliusi adat sokkal jobb lesz a vártnál, az azt mutathatja, hogy az amerikai gazdaság elég erős ahhoz, hogy a Fed elkezdje emelni a kamatokat. A másik irányba hatnak azonban a kínai és az európai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak.

Az S&P 500-as index hat hónapja zárt először 2100 pont felett, azóta e körül a szint körül ingadozik. Egyszer sem járt 3 százaléknál nagyobb mértékben alatta, vagy 2 százaléknál nagyobb mértékben felette. A 100 napos mozgóátlag jelenleg 2096 pont körül található, s ez az elmúlt hónapban erős támasznak bizonyult az indexben.

Eközben a piaci szereplők körében egyre növekszik az aggodalom, hogy ez az elnyújtott sávozás nem más, mint egy csúcsépítési folyamat. Ezt a nézetet látszik alátámasztani a tény, hogy a befektetők egyre inkább elfordulnak az amerikai piactól. A Lipper nevű cég adatai szerint a múlt héten már második hete vonták ki a befektetők tőkéjüket az Amerikában befektető részvényalapokból, a kiáramlás mértéke az elmúlt 5 napban elérte a 2,8 milliárd dollárt.

Brian Reynolds, a New Albion Partners vezető piaci stratégája szerint egyre több pénz halmozódik fel a partvonalon, mind az áresésre váró, mind az emelkedésben hívő befektetők részéről. Eközben a cégek idén már olyan sok saját részvényt vásároltak, mint még soha, s a befektetők egyre agresszívabban adják el a kezükben lévő részvényeket. Szerinte megvan az esélye annak, hogy a kiegyensúlyozott erőviszonyoknak köszönhetően a piac az év hátralévő részében már csak oldalazni fog, mint tette azt 2011-ben, amikor az előző két év során 39 százalékot emelkedett. Az S&P 500-as index 2012 és 2014 között mintegy 65 százalékkal emelkedett, úgyhogy egy kis megálló nemi is tekinthető egészségtelennek - tette hozzá.

A jelenlegi becslések szerint a pénteki adat majd arról tanúskodhat, hogy az amerikai gazdaságban júliusban 222 ezer új álláshely keletkezett a mezőgazdasági szektoron kívül, júniusban 223 ezer volt ez a szám.

Egy jó adat pozitív lenne a gazdaság állapotára nézve, azonban növeli az esélyét annak, hogy a Fed hamarabb emel, úgyhogy a részvénypiaci hatás meglehetősen bizonytalan - mondta Reynolds. Egy meglepő munkaerő piaci adat mellett szerinte az is felrázhatná a piacot, ha az energiaárak valamilyen irányban jelentősebben elmozdulnának.

Ahogy az lenni szokott, abban sem egységesek a szakértők, hogy a Fed kamatemelések megindulása jót, vagy rosszat tenne-e a részvénypiacnak. Bár a hagyományos modellek szerint egy emelés elvileg csökkentené a részvények vonzerejét, azonban sokak szerint ellentétes lehetne a hatás. Megszűnne ugyanis egy olyan bizonytalansági tényező, amely eddig sokakat távol tartott a további részvényvásárlásoktól.

Emlékezetes egyébként, hogy a Fed az előző piaci ciklusban már 2004-ben fokozatos kamatemelésekbe kezdett, s ennek ellenére a piac ezután még három évig szinte folyamatosan emelkedni tudott.

Art Hogan, a Wunderlich Securities vezető piaci stratégája szerint ha a befektetők azt látják, hogy megindul a kamatemelés, s ennek ellenére nem esnek az árak, akkor felfelé törhet ki a piac.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!