Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyitás után az első pánikban a legtöbb tőzsde jóval 10 százalék fölötti veszteséget szenvedett el, majd némi korrekció indult el.

Zárásig a nem hivatalos adatok szerint a frankfurti DAX-30 6,82 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 7,67 százalékkal zuhant. London még viszonylag jól megúszta, az FTSE-100 index csak 3,22 százalékkal süllyedt. Milánó viszont 12 százalékkal, Madrid pedig több mint 10 százalékkal esett.

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 6,36 százalékkal, az euróövezet blue chipjeit tartalmazó Euro STOXX 50 pedig 8,50 százalékkal esett.

A piacokat hideg zuhanyként érte az uniós tagságról szóló brit referendum eredménye. Csütörtökön a befektetők egyértelműen a bennmaradás híveinek győzelmére tettek, és a vezető tőzsdék jelentős nyereséggel zártak. Igaz, szakértők már akkor figyelmeztettek, hogy a közvélemény-kutatók a tavalyi brit választások alkalmával alaposan melléfogtak, és a befektetők talán túl agresszíven építettek ki pozíciókat Nagy-Britannia bennmaradásában bízva.

A DZ Bank becslése szerint pénteken 5 ezer milliárd dollár "égett el", világszerte ennyivel csökkent a tőzsdei kapitalizáció, ez kétszer annyi, mint Nagy-Britannia GDP-je.

A kereskedés kezdetén a pánikba esett befektetők nemcsak a részvényekből és a fontból menekültek, hanem az euróból is. A közös valuta nap közben 4 százalékkal esett, ami története során sohasem fordult elő.

Csütörtökön nyereséggel zártak a vezető európai tőzsdék. Az FTSE-100 1,23 százalékkal, a DAX-30 1,85 százalékkal, a CAC-40 pedig 1,96 százalékkal emelkedett. Az FTSEurofirst 300 1,31 százalékkal, az EuroStoxx 50 pedig 1,88 százalékkal ment föl.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!