Fektessünk ivóvízbe!

Az árupiaci hajrából mostanában olyan vállalatok is kivették a részüket, amelyek egy, a nemesfémek, az olaj vagy a kávé mellett kissé háttérbe szoruló árucikkel kereskednek: a vízzel.
NAPI Online, 2006. július 10. hétfő, 07:51

A világ vízigénye nő, a kiszolgáló infrastruktúra (a vezetékrendszer) a legtöbb amerikai városban elavult és cserére szorul. Ilyen fundamentumokra alapozva aztán az olyan indexkövető alapok, mint a PowerShares Water Resources (PHO) komoly növekedést tapasztaltak az utóbbi időben. A tavaly bevezetett, vízművek papírjait követő alap idén májusig 25 százalékkal növekedett, majd az árupiaci korrekcióval párhuzamosan 17,7 százalékot veszített értékéből. A június 14-i mélypontot követően aztán újra emelkedésnek indult, és a múlt hét végén 2006-os évi hozama már 10,12 százalék volt - írja a NAPI Gazdaság. A vízzel való kereskedés, a vízszolgáltatás éves szinten 260 milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát az Investors Business Daily szaklap szerint. Az említett PowerShares indexkövető alap benchmark indexe a Palisades Water Index (ZWI). Ebben a mutatóban 38 különböző vízügyi társaságot súlyoznak, a kutatás-fejlesztési területtől a szolgáltatásig bezárólag. A legtöbb komoly iparvállalat, ezért is könnyen érthető a benchmark és ezáltal a PowerShares-ETF (ETF: tőzsdén jegyzett alap) májusi zuhanása, az általános medvepiac ide is begyűrűzött. Vannak azonban olyan szektorok, amelyek az általános negatív trend ellenére jól tartották magukat, ilyenek például a készletmenedzsmenttel foglalkozó társaságok.

Ezek a nemzetközi mérnöki és tanácsadó cégek a vízkészletek hatékony felhasználására készítenek tanulmányokat, projekteket - ahelyett, hogy csupán vízfeldolgozó és kiszolgáló üzemeket hoznának létre, a vízkészletek teljes integrálását és menedzsmentjét végzik, a kutatási fázistól a vízgyűjtők hatékony kiaknázásáig. A Palisades Water Indexben súlyozott társaságok közül kiemelendő a (Vivendiből kivált) francia Veolia Enviroment (VE), a Badger Meter (BMI), a Valmont Industries (VMI) és a Terta Tech (TTEK).

Az infrastrukturális, kiszolgáló szektort is érdemes kiemelni, az ilyen profilú cégek egyértelműen a vízigény növekedése miatt gyarapodtak: a Franklin Electric (FELE), a Layne Christensen (LAYN), a Mueller Water (MWA) és a Watts Water Technologies (WTS) tartozik ide. Ez a csoport a második negyedévben 20 százalékos növekedést ért el, az általános lejtmenet ellenére is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .