A világ vízigénye nő, a kiszolgáló infrastruktúra (a vezetékrendszer) a legtöbb amerikai városban elavult és cserére szorul. Ilyen fundamentumokra alapozva aztán az olyan indexkövető alapok, mint a PowerShares Water Resources (PHO) komoly növekedést tapasztaltak az utóbbi időben. A tavaly bevezetett, vízművek papírjait követő alap idén májusig 25 százalékkal növekedett, majd az árupiaci korrekcióval párhuzamosan 17,7 százalékot veszített értékéből. A június 14-i mélypontot követően aztán újra emelkedésnek indult, és a múlt hét végén 2006-os évi hozama már 10,12 százalék volt - írja a NAPI Gazdaság. A vízzel való kereskedés, a vízszolgáltatás éves szinten 260 milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát az Investors Business Daily szaklap szerint. Az említett PowerShares indexkövető alap benchmark indexe a Palisades Water Index (ZWI). Ebben a mutatóban 38 különböző vízügyi társaságot súlyoznak, a kutatás-fejlesztési területtől a szolgáltatásig bezárólag. A legtöbb komoly iparvállalat, ezért is könnyen érthető a benchmark és ezáltal a PowerShares-ETF (ETF: tőzsdén jegyzett alap) májusi zuhanása, az általános medvepiac ide is begyűrűzött. Vannak azonban olyan szektorok, amelyek az általános negatív trend ellenére jól tartották magukat, ilyenek például a készletmenedzsmenttel foglalkozó társaságok. Ezek a nemzetközi mérnöki és tanácsadó cégek a vízkészletek hatékony felhasználására készítenek tanulmányokat, projekteket – ahelyett, hogy csupán vízfeldolgozó és kiszolgáló üzemeket hoznának létre, a vízkészletek teljes integrálását és menedzsmentjét végzik, a kutatási fázistól a vízgyűjtők hatékony kiaknázásáig. A Palisades Water Indexben súlyozott társaságok közül kiemelendő a (Vivendiből kivált) francia Veolia Enviroment (VE), a Badger Meter (BMI), a Valmont Industries (VMI) és a Terta Tech (TTEK). Az infrastrukturális, kiszolgáló szektort is érdemes kiemelni, az ilyen profilú cégek egyértelműen a vízigény növekedése miatt gyarapodtak: a Franklin Electric (FELE), a Layne Christensen (LAYN), a Mueller Water (MWA) és a Watts Water Technologies (WTS) tartozik ide. Ez a csoport a második negyedévben 20 százalékos növekedést ért el, az általános lejtmenet ellenére is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!