Október és december között 83,5 milliárd forint volt a Richter forgalma, ez 6,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 89,9 milliárdtól - derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt beszámolóból. Az elemzők kicsivel 84 milliárd forint feletti árbevételt vártak, vagyis a cég elmaradt a várakozásoktól. Ebben persze jelentős szerepe volt az egy évvel korábbinál erősebb forintárfolyamnak is, euróban mérve ugyanis 0,6 százalékkal emelkedett az árbevétel.

A Richter üzemi eredménye 11 milliárd forintot tett ki a vizsgált időszakban, ez 8,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, euróban viszont ezen a soron is növekedést mutatott fel a társaság. Az üzemi eredmény szintén elmaradt a várakozásoktól, a portfolio.hu konszenzusa szerint az elemzők 12,4 milliárdos profitot vártak előzetesen.

A fenti két adat után elsőre meglepő, hogy a 13,8 milliárd forintos adózott eredmény lényegesen magasabb volt a 11,6 milliárdos elemzői konszenzusnál. Ennek oka a pénzügyi műveletek eredményében keresendő, hiszen ez a tétel egyetlen negyedév alatt 350 milliós nyereséget hozott a várt mínusz helyett. Persze a pénzügyi eredmény jelentős része nem realizált nyereség volt a szokásoknak megfelelően. Tavaly ezen a soron 3,5 milliárdos veszteséget könyvelt el a cég, így nem meglepő, hogy év/év összehasonlításban 52,4 százalékkal nőtt az adózott eredmény. Ennek köszönhetően az egy részvényre jutó eredmény a 2011. negyedik negyedévében tapasztalt 481 forint után 734 forintra ugrott.

A negyedik negyedévvel együtt természetesen az egész éves eredményeket is közölte a gyógyszercég: az árbevétel forintban mérve 6,1 százalékkal növekedett, így 326,7 milliárd forintot tett ki, míg euróban 2,8 százalékos volt a forgalombővülés. A Richter fő piacai tavaly is a FÁK-országok voltak, ahol 144 milliárd forintos forgalmat ért el a cég, ezen belül Oroszország képviselte a legnagyobb súlyt a maga 97,4 milliárdjával. Az Európai Unióban 116,7 milliárd forint volt az éves forgalom, míg Magyarországon 30,9 milliárd forint értékben adtak el Richter-készítményeket. Az előző évvel összehasonlítva a FÁK-országoknak volt köszönhető a növekedés, ott ugyanis 15,7 százalékkal bővül a vállalat. Ez ellensúlyozta az amerikai forgalom 21,4 százalékos és a magyar bevétel 13,3 százalékos csökkenését. Az EU-ban 7,2 százalékkal magasabb bevételt ért el a Richter, mint 2011-ben.

A teljes év adózott eredménye 50,5 milliárd forintot tett ki, ez 2,1 százalékkal volt magasabb a 2011-es összegnél. Az üzemi eredmény ugyanakkor 17,5 százalékkal csökkent egy év alatt, a pénzügyi műveletek eredménye viszont majdnem 8 milliárd forinttal javult, hiszen a 2011-es bő 7 milliárdos veszteség után közel 900 millió forintos nyereséget mutatott. Az egy részvényre jutó eredmény 3,5 százalékkal 2741 forintra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!