A DJIA-30 index 14,90 ponttal, 0,08 százalékkal 17 798,49 pontra csökkent, az S&P-500 index 3,73 ponttal, 0,18 százalékkal 2092,60 pontra emelkedett, a Nasdaq Composite index 11,38 pont, 0,22 százalék nyereséggel 5127,52 ponton zárt.

A DJIA indexet alapvetően a Disney részvénye rántotta le mínuszba, de a médiaipari részvényekre gyakorolt negatív hatás az S&P-500 indexet is nagyban megterhelte. Az indexben képviselt tíz gazdasági ágazatból hétnek emelkedett az árfolyam-mutatója. Az energiaipari ágazat mutatója az olajárakat követve 0,7 százalékkal csökkent.

A Disney ESPN sportcsatornája hárommillió előfizetőt veszített az idén. A hír három százalékkal rontotta a Disney részvényárfolyamát.

A kiskereskedelmi részvényeket a viszonylag alacsony fekete pénteki üzleti forgalomról érkező hírek gyengítették. Az Urban Outfitters árfolyama közel három százalékkal esett, a Gap Inc. részvénye két és fél százalékkal, a Signet Jewellers részvénye pedig közel két százalékkal csökkent. A Tiffany & Co. és a Best Buy Co. részvénye több mint egy százalékkal, a Wal-Mart, a J.C. Penney és az Amazon.com részvénye pedig közel egy százalékkal gyengült.

A csütörtöki szünnap és a lerövidített pénteki kereskedés nyomot hagyott a tőzsde forgalmán: mindössze 2,79 milliárd részvény cserélt gazdát az előző hét nap 7 milliárdos napi átlagához képest.

Az olaj árát az erős dollár és a globális túlkínálati aggodalmak gyengítették pénteken. Az a geopolitikai feszültség, amelyet az orosz katonai gép szíriai lelövése okozott, emelt ugyan az olajárakon a héten, hatása azonban átmenetinek bizonyult. Az amerikai WTI nyersolaj ára 2,95 százalékkal hordónként 41,77 dollárra, a Brent nyersolaj pedig 1,26 százalékkal hordónként 44,89 dollárra csökkent.

A dollár erősödött, az eurót az amerikai tőzsdék zárását követően 0,15 százalékkal gyengébben, 1,0595 dolláron jegyezték. Az arany spot ára 1,40 százalékkal unciánként 1057,43 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!