A Mol hatalmas eredményének  döntő többsége - több mint 115 milliárd forint - a devizahiteleken elért nyereség volt, hasonlóan az előző negyedévhez amikor egy még ennél is nagyobb összeget jelentett ez a tétel csak éppen veszteségként. A forint árfolyamának ingadozása miatt a két negyedévben bekövetkezett hatalmas ingadozás a nettó eredményben torzítja a számokat, a féléves eredmények összehasonlítása sokkal reálisabb képet mutat. Eszerint az olajcég 373 forintos gyorsjelentésben közölt féléves részvényenkénti eredménye (a negyedéves szám 1753 forint) mintegy 81 százalékkal lett kevesebb a tavalyinál , ha speciális tételeket nem vesszük figyelembe. Ezek - az INA üzletrész valós értékre hozása és az E.ON-nal még a gázüzletág eladásának utolsó tétele - ebben a negyedévben szépítették az eredményt 744 forintra emelve a félév alatt elért EPS-t.

A külső környezet negatív hatásai a finomítás kereskedelmi üzletágat sújtották a leginkább, a nagymértékben szűkülő finomítói árrés és a Brent Ural olajak árkülönbözetének egy dollár alá esése szinte eltüntették az üzletág rendes működési profitját. Az így elért 5,5 milliárd forint ugyanakkor mégis sokkal mint az előző negyedév 6 milliárdos vesztesége, köszönhetően a magasabb értékesítési mennyiségnek és az alacsonyabb energiaköltségeknek. Az üzletág profitját ugyanakkor jelentősen, mintegy 35 milliárd forinttal javította a készletátértékelés. Mindez a tavalyi első félévhez képest 58 százalékos csökkenést eredményezett.

A kutatás termelés a várakozásokkal összhangban alig 15 milliárdos eredményt produkált az első negyedéves 46 milliárd után. Ennek oka a forint dollárral szembeni erősödése mellett a hazai földgázárak csökkenése - a 9 hónapos késleltetés miatt ez a második negyedévet sújtotta - és a kitermelés összességében mintegy 11 százalékos csökkenése. Ez utóbbit a hazai földgázkitermelés és az orosz ZMB mezőn bekövetkezett olajkitermelés csökkenése okozta.

Szintén a vártnak megfelelően veszteséget hozott a petrolkémiai üzletág. A 9,3 milliárdos mínusz  - az árrések itt rendkívül alacsony szinten állnak - tovább növelte az első negyedév 3,7 milliárdos hiányát. A gázüzlet 7,2 milliárdot hozott a konyhára, ami viszont több volt mint a tavalyi év hasonló időszakában elért eredmény. Az első negyedév itt is jobb volt, most már megmutatkozott a válság hatására csökkenő gázfogyasztás.
Összességében az olajcég az optimistább várakozásokkal összhangban levő eredményekről tudott beszámolni.

A speciális tételek ugyan javítják a végső számokat, a részvények értékelésére ennek vélhetően kevés befolyása lesz. A pesszimistább elemzők a gyorsjelentés hatására emelhetnének ugyan a célárfolyamaikon, meg kell azonban jegyezni, hogy ezek többsége a jelenlegi piaci árfolyam alatt van, így ennek piaci hatása megkérdőjelezhető. Igazi változásra inkább csak a külső környezet esetleges jövőbeni változása esetén kerülhetne sor, így az olajrészvény árfolyamát inkább a piaci hangulat, vagy az esetleg újraéledő felvásárlási  spekulácó határozhatja meg.

(A szerző rendelkezik Mol részvényekkel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!