Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A felügyeleti szövetség (IOSCO) ma publikálta irányelveit az automatizált tőkepiaci tranzakciók hatékonyabb felügyeletével kapcsolatban, miközben nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy azok aláásnák a tőkepiacok biztonságát. A G20 országok vezetői tavaly novemberben kérték fel a szervezetet arra, vizsgálja, meg, hogyan lehetne a kereskedési technológiák fejlődése jelentette veszélyeket csökkenteni a nemzetközi tőkepiacokon. A 2010. májusi Wall Street-i villámkrach  a Reuters tudósítása szerint sokkolta a kisbefektetőket és megkongatta a felügyeleti vészharangokat a villámkereskedéssel (HFT, High Frequency Trading) és az azokhoz használt algoritmusokkal kapcsolatban. A felmérés szerint az ilyen típusú kereskedési rendszerek adták az amerikai részvénypiacok forgalmának 56 százalékát, Európában 36 százalékot tehetett ki ez az arány.

A szervezet szerint a rendelkezésre álló szűkös adatok alapján nem lehet kijelenteni, hogy a HFT, s az ehhez használt programozott kereskedési rendszerek káros hatással lennének a piaci likviditásra és a piacok azon funkciójára, mely az adott termék piaci árának kialakítását segíti. Ugyanakkor a jelentés szerint az ilyen rendszerek által generált nagy mennyiségű megbízás és tranzakció jelentős kihívás elé állítja a felügyeleti szerveket, de ezen rendszerek vizsgálata közben nem találtak visszaélésekre utaló jeleket. A jelentés szerint a programozott kereskedési rendszerek közül számos olyan kifinomult algoritmusokat használ, hogy azok vizsgálata komoly kihívások elé állítja a felügyeleti szerveket, amelyek korlátozott erőforrásokkal rendelkeznek. Így megkérdőjelezhető, hogy a felügyeleti szervek ezen a területen el tudják-e egyáltalán látni funkciójukat. A jelentés szerint egyébként azok az esetek jelenthetnek kockázatot a piacok működésére, amelyekben a brókercégek direkt hozzáférést biztosítanak a kereskedési rendszerekhez klienseik számítógépes rendszerei számára.

A jelentést a piaci szereplők nagy része megnyugvással fogadta a hírügynökség szerint, mivel az végül a HFT szigorúbb felügyeletét javasolja megoldásként, s nem pedig az ilyen tevékenységek korlátozását. Ez utóbbi ugyanis a HFT-t kiszolgáló brókercégek számára jelentős forgalomcsökkenést eredményezhetne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!