A Bloomberg előzetes értesüléseiben szereplő kilenc gyanúsítottnál sokkal több, összesen 32 embert helyeztek vád alá tegnap az amerikai hatóságok bűnszervezetben elkövetett bennfentes kereskedés vádjával a Marketwatch tudósítása szerint. A Bloomberg 17 vád alá helyezésről tud és kilenc letartóztatásról. A gyanúsítottak a hatóságok szerint a korábban megszellőztetett 30 millió dollárnál is többet, összesen 100 millió dollárt, azaz több, mint 28 milliárd forintot kerestek az érzékeny információkat felhasználva.

A tudósítások szerint két ukrán hacker tört be amerikai hírügynökségek, többek között a Business Wire és a PR Newswire rendszereibe, s onnan az évek folyamán több, mint 100 ezer vállalati közleményt loptak el azok közzététele előtt. A hackerek ezeket az információkat egységes áron értékesítették amerikai tradereknek, akik az információk birtokában vettek, illetve adtak el tőzsdei részvényeket. A Bloomberg szerint az egyik ilyen alkalom 2012-ben a Caterpillar negyedéves gyorsjelentésének publikálása előtt történt. A vállalat negyedéves jelentését a közzététel előtti 24 órában csenték el a hackerek, s adták el a kereskedőknek, akiknek sikerült egy egymillió dolláros profitot hozó pozíciót nyitniuk annak felhasználásával.

A hackerek videót is készítettek arról hogyan képesek ellopni az érzékeny információkat, így reklámozták a tradereknek tevékenységüket. Az információkat egységes áron árulták. A hatóságok által bemutatott egyik felvételen az egyik információkat vásárolni szándékozó trader felveti a hackereknek, hogy nem jó az üzleti modelljük, túl olcsón adják el az értesüléseket. A hacker erre azt válaszolta, hogy döntse el, kell e neki az értesülés, vagy sem. A Bloomberg szerint a két ukrán hackernek a traderek megrendelést is adtak, pontosan milyen típusú információkra lenne szükségük. A hackerek e-mailben szereztek ügyfeleket maguknak, az Atlanti Óceán mindkét partjáról. A levélben olyan varázslatos kereskedési stratégiát ajánlottak a reménybeli ügyfeleknek, amellyel jelentős összegeket lehet keresni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!