A múlt hónapban közel 110 milliárd forintot vontak ki a hazai befektetési alapokból összesen, a piaci árfolyamok esése pedig további 77 milliárd forintos veszteséget okozott. A rossz tőkeiaci hangulaton kívül a pénzkivonásnak az is az oka, hogy a nyugdíjpénztári vagyonátadáshoz kapcsolódó intézményi visszaváltások is kitartottak - írja az alapkezelők szervezete, a Bamosz havi jelentése. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba átkerült, korábban a magánnyugdíjpénztárak portfólióiban található befektetési jegyek visszaváltása második hónapja százmilliárd forint feletti tőkekivonást eredményezett - tették hozzá.

Korábban a Bamosz adatbázisának nyilvános része alapján 33 milliárd forintos pénzkivonást és 27 milliárdos árfolyamveszteséget számoltunk, a nagy különbség fő oka, hogy a nyugdíjpénztárak elsősorban zárt körű alapokba fektettek. Az 52 zártkörű alap vagyona 22,8 százalékkal csökkent, 83 milliárd forint tőke távozott, a piaci teljesítmények további több mint 50 milliárd forinttal csökkentették a vagyont (elsősorban a részvényalapoknál).

A hagyományosan lakossági termékeknek számító alapokon belül (pénzpiaci, garantált, ingatlan és rövid kötvény) a hónapban csak a legalacsonyabb kockázatú pénzpiaci alapok tudtak friss tőkét vonzani, összességében a lakossági termékek területén ismét a visszaváltások voltak túlsúlyban - írják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!