Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A történelmi hétfői szabadesés után kedden is lejtőn maradtak a kínai részvényárfolyamok - jelentette a BBC. A Shanghai Composite index 4,3 százalékkal roggyant meg a nap elején, miután a hét első napján 8,5 százalékos hanyatlással nyolc éve nem látott visszaesést szenvedett el. Később 1,5-2,0 közötti esésre szelídült a zuhanás. A pekingi vezetés azzal igyekszik nyugtatgatni a piaci szereplőket, hogy megesküdött rá: körültekintő monetáris politikával igyekszik stabilizálni a piacokat.

Az értékpapír-piaci szabályozó hatóság közleményben jelezte, hogy nem adta fel a piac stabilizálását szolgáló beavatkozásait - jelentette a pekingi Xinhua hírügynökség. Korábban olyan sajtóhírek jelentek meg, amelyek szerint a hatóság idő előtt elkezdte visszavonni az erre a célra szánt forrásait. A felügyelet azt is leszögezte, hogy megleckéztetik azokat, akik az úgynevezett shortolással, azaz a részvényárak esésére játszva igyekeznek pénzt keresni.

Kétesélyes mentőakciók

A pekingi jegybank bejelentette, hogy 50 milliárd jüant (8,05 milliárd dollár) pumpál a pénzpiacokba. Ezzel egyidejűleg leszögezte, hogy az ország fő gazdasági mutatói határozottan javulnak. Ugyanakkor a BBC emlékeztet arra, hogy a hétfői zuhanást a kínai iparvállalatok gyenge profitjáról szóló jelentés előzte meg, amelyet kiegészített egy a magánszektor helyzetéről szóló, csalódást keltő jelentés.

Elemzők kételkednek abban, hogy a hatóságok beavatkozásai hatásosak lehetnek. A kínai piac képtelen önmaga finanszírozására - figyelmeztetett Evan Lucas, az IG pénzügyi szolgáltató cég piaci stratégája. A hitelből finanszírozott befektetések óriási mennyisége és a margin call figyelmeztetések elszaporodása aláássák a piaci stabilitást. (Az utóbbi azt jelenti, hogy a befektetők brókerei pluszpénzt kérnek ügyfeleiktől ügyleteik finanszírozására. Ha ez nem jön össze, akkor a tőzsdézőknek el kell adnia papírjai egy részét.)

Tovagyűrűző hatások

A kínai szárazföldi részvénypiac magával rántotta a hongkongi Hang Seng indexet is, amely azonban később feltámadt, és a félszázalékos gyengülést egyszázalékos pluszra változtatta. Ugyanez az ellentmondásos reakció igaz a többi ázsiai tőzsdére is: a tokiói Nikkei, a dél-koreai Kospi nagyjából hétfői szintjén zárt, az ausztrál börze szintén 0,2 százalékkal gyengült.

A hírekre és a kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak felerősödésére az amerikai WTI olajszabvány is reagált - derült i Equilor pénzügyi szolgáltató cég kedd reggeli elemzéséből. Az észak-amerikai olajár hat hete esik - 1990 óta csak két olyan esetet láttunk, amikor ennél hosszabb volt a folyamatos lejtmenet. A szerdai heti DoE-készletadatokra reagálva tovább folytatódhat az olaj árának csökkenése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!