Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója előzetes adat szerint 1,64 százalékkal emelkedett, 1349,38 ponton zárt pénteken, 2,51 százalékkal magasabban, mint tavaly év végén. A hetet 2,79 százalékkal magasabban zárta, mint az előzőt, amikor 2,54 százalékot nyert. Októbert így is 2,22 százalékkal alacsonyabban végezte, mint szeptembert, amikor 0,45 százalékot emelkedett.

A nyugat-európai tőzsdemutatók pénteken negyedik napja emelkedtek, második hete korrigálják a hónap eleji jelentős csökkenést.

Abefektetők napirendre tértek az amerikai jegybankrendszer (Fed) egyelőre kiismerhetetlen szerdai iránymutatása felett, viszont éppen a Fed mennyiségi enyhítésének befejezése után két nappal lelkesítő meglepetés érkezett Japánból.

A japán központi bank több mint másfél év után először ismét növeli a saját eszközvásárlási programját, 30 billió jennel évi 80 billió jenre (725 milliárd dollár) Ez havonta megfelel annyi pénznek, mint amennyit a Fed még idén az első negyedévben zúdított a piacra.

Az euróövezetben pénteki adatok szerint a munkanélküliség nem csökkent szeptemberben. Az éves infláció kissé gyorsult, de a maginfláció tovább lassult. Sok elemző úgy véli, hogy az ilyen számok továbbra is az Európai Központi Bank (ECB) eddig ígértnél nagyobb segítségéért kiáltanak, és a japán központi bank intézkedése láttán a politikai nyomás is növekszik az ECB-ra, hogy végre maga is kezdjen érdemi mennyiségi enyhítést. Ez a kilátás is növelte a befektetők jókedvét.

Az ECB hagyományosan elzárkózik állampapírok vételétől, de egy újabban megszellőztetett közelítő megoldás lehetne, ha az Európai Beruházási Bank (EIB) kötvényeit vásárolná. Ez segítené, hogy az EIB is beruházásokat, munkahelyteremtést ösztönző hitelprogramot kezdhessen.

A bankrészvényeket támogatta a BNP Paribas és a Royal Bank of Scotland kitűnő harmadik negyedévi beszámolója is.

Délután az amerikai adatok vegyesek voltak. Szeptemberben a személyi jövedelmek az előző havinál és a piaci várakozásnál kevésbé nőttek, a lakossági fogyasztás pedig a várt lassuló növekedés helyett csökkent, hét hónapja először. A harmadik negyedévben 2008 óta a leggyorsabban nőtt a munkabér, de az összes elkölthető személyi jövedelem reálnövekedése jócskán lassult: üteme alig több mint fele volt a második negyedévinek. A fogyasztói kiadások növekedése pedig egyharmadával lassult az Egyesült Államokban.

Ebben a hónapban viszont meglepetésre bizakodóbbá vált a fogyasztói hangulat szeptemberhez képest, és a Chicago környéki feldolgozóipar teljesítménynövekedése is meghaladta a várakozást.

A csütörtökön megjelent, a második negyedévinél lassúbb, de a várthoz képest meglepően jó harmadik negyedévi amerikai GDP-adatra tekintettel is így végül nem változott az utóbbi két napban kialakult közfelfogás, hogy a Fed kamatemelése inkább előbb, mint később esedékes, habár még mindig talán csak a jövő év második felében. Ez most nem zavarta a részvénypiacokat, de a dollár megint drágult, nyomva a kőolaj és az arany árát, az utóbbit négyévi mélypontra napközben.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 1,28 százalékos javulással 6546,47 ponton zárt, 3,00 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt.

Frankfurtban a DAX-30 2,33 százalékos többlettel 9326,87 ponton végzett, 2,36 százalékkal alacsonyabban, mint tavaly év végén.

Párizsban a CAC-40 2,22 százalékkal 4233,09 pontra erősödött, 1,46 százalékkal elmaradva a múlt év végi értékétől.

A milánói FTSE MIB-40 3,07 százalékot, a madridi IBEX-35 2,09 százalékot, az athéni ASE tőzsdemutató 0,98 százalékot nyert.

Varsóban a WIG-20 0,90 százalékkal 2463,68 pontra gyarapodott, de a Mol 2,27 százalékkal 156,85 zlotyra esett.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 1,03 százalékkal, az S&P 500-as 0,99 százalékkal, a Nasdaq piac összetett mutatója 1,34 százalékkal volt az előző záró fölött.

Az euró, 1,25 dollár felett, 0,56 százalékkal kevesebbet ért a bankközi piacon, mint csütörtök este. Svájci frankban, 1,21 frank alatt, 0,01 százalékkal többe került.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj estefelé hordónként (159 liter) 85,11 dollár volt, 1,13 dolláros napi árveszteséggel. A gázolaj ára tonnánként 4,75 dollárral 742,25 dollárra, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,0421 dollárral 2,1537 dollárra apadt az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Az arany késő délután unciánként (31,1 gramm) 1165,35 dollár volt a csütörtök esti 1199,85 dollár után azonnali szállításra Londonban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!