Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Richter - Közép-Kelet-Európa egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalata - 2004-ben kötött együttműködést a Forest Laboratories gyógyszercéggel antipszichotikumok kifejlesztésére. A Forestet 2014-ben felvásárolta az Actavis. A két cég a cariprazine nevű antipszichotikum engedélyezési kérelmét még 2012-ben nyújtotta be az amerikai gyógyszerügyi hatósághoz (FDA). A júniusi bejelentés szerint szeptemberig jöhet a hír arról, hogy az FDA engedélyezi-e a cariprazine amerikai piacra lépését. Ha a döntés pozitív lesz, akkor az az Equilor szerint a korábbi történelmi csúcsokra juttathatja a részvényt.

Az az Equilor megjegyzi: az Actavis 2015 kora tavaszán nagyon optimista bevételi előrejelzéseket közölt ezzel a pszichiátriai szerrel kapcsolatban, ha ugyanis az amerikai hatóság engedélyezi a cariprazine piacra dobását, az Actavis várakozásai szerint akár 350-1000 millió dolláros bevételt is jelenthet maximálisan a cég számára. Ebből a Richter is részesedik, továbbá mérföldkő-fizetés is érkezhet az amerikai partnertől. Az Equilor azt feltételezi, hogy a "royality" 15 százalék körül lehet, és az elemzők azt feltételezik, hogy már a pozitív döntésnél, tehát akár idén ősszel fizethet az Actavis a Richternek.

Az FDA döntése persze úgy is szólhat, hogy a készítménnyel kapcsolatban további vizsgálatokra van szükség.

Az Equilor szerint a Richter mára egy modern gyógyszergyártóvá nőtte ki magát, amely az elmúlt évben sikeresen alakította át korábbi, keletre fókuszáló stratégiáját. Ennek eredményeképpen a vállalat a várakozásnál jóval erősebb eredményt közölt 2015 második negyedévére vonatkozóan is, a nettó eredmény 22,4 milliárd forintot ért el. A nőgyógyászati termékek részarányának növekedése, az EU15, USA és a kínai piacokon elért magasabb árbevétel, az erős dollár, valamint a csökkenő költségek együttesen járultak hozzá a jó eredményhez, amelyet csak részben mérsékelt az ukrajnai árbevétel csökkenése. Az értékesítések növekedésében nagy szerepet játszik az Esmya sikere: a méhfibróma kezelésére szolgáló gyógyszer használatát már hosszabb távú kezelésekre is engedélyezte az Európai Bizottság. A Richternél tehát extra bónusz az amerikai bevezetés lehetősége - jegyzik meg az elemzők.

Technikai szempontból a gyógyszergyártó árfolyamának emelkedéséhez a múlt heti rés visszatöltésére lenne szükség, ami 4280 és 4322 Ft között maradt. Amennyiben ez sikerül, akkor a részvény áttörheti az 50 napos mozgóátlagot is, amellyel pozitívvá válna a rövid távú technikai kép. Ebben az esetben az Equilor elemzése szerint könnyedén elérhető lehet a 4400, majd a 4500 forintos szint is, sőt, kedvező fundamentumok esetén út nyílik a 4780 és 4888 forintos korábbi csúcsok felé is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!