A forint árfolyama a június eleji, 300 forint feletti zónában tett látogatása óta meredek erősödésnek indult, elsősorban az IMF-fel történő megállapodással kapcsolatos remények feléledésének köszönhetően. Technikailag a 300 forint feletti kiszúrás rendkívül kedvezőtlen fejleménynek volt tekinthető, hiszen így az árfolyam újabb csúcsot csinált az áprilisi 299 forint körüli csúcsokat követően, a most elért 287 forint körüli szintek egy egy elég erős támaszzóna felső határát jelentik, ennek alját a 282,5 forintos, áprilisi csúcs jelentheti, tetejét pedig a pirossal jelölt trendvonal, amely 285,5 forint magasságában húzódik.

Kép: EUR/HUF napos

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

Az órás grafikonon az árfolyam a forinterősödést jelentő trendcsatorna alját kezdi el közelíteni, egyelőre a túlvett állapotot emészti. Ha újabb erősödési hullámot követően túlvett állapotban elérné a csatorna alját, akkor érdemes lehet euróvételi pozíció megnyitásán gondolkodni.

Kép: EUR/HUF órás

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

Forintrallyt hozhat az IMF

Amennyiben a közeljövőben érkeznek az IMF-tárgyalások megkezdésére vonatkozóan kedvező jelek - például a konkrét időpont kijelöléséről, pozitív kommentek a Valutaalap vagy az EU részéről -, akkor elindulhat egy nagyobb rally és akár a 280-as szintig is lemehet az euró/forint kurzusa - mondta Ruzsonyi Ákos. Ennek tartóssága viszont attól függ, hogy az IMF-tárgyalásokon mennyire bizonyul komolynak a magyar kormány.

A Commerzbank devizapiaci üzletkötője ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a forinterősödés nagyban függ a nemzetközi - görög, spanyol - helyzettől is. Ha ugyanis itt negatív fordulat következik be, az Magyarországot is komolyan érintheti. Ebben az esetben visszatérhet az euróárfolyam 290-300 forint közötti szintekre. Ruzsonyi az ennél is gyengébb forintot, azaz a 300 feletti árfolyamot az eurózónában vagy nemzetközi téren több jelentősebb negatív esemény bekövetkezése esetén tartaná valószínűnek.

Helyén van az árfolyam

Nagyjából "a helyén van" a forint a jelenlegi árfolyamát tekintve, ami akár hosszabb távon is kitarthat - mondta el Kolba Miklós, az ING devizaüzletágának vezetője. Mindazonáltal már ma, szerdán újabb, a forinterősödést támogató hír érkezhet a tengerentúlról, amennyiben az amerikai központi bank, a Federal Reserve monetáris testülete (nyíltpiaci bizottság, FOMC) a kamatdöntő ülésen gazdaságélénkítő lépésekről dönt. A trader szerint a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos esetleges kedvező fejlemények, így egy, a jegybanktörvény miatti procedúra leállításáról szóló hivatalos közlés is segíthetné a magyar devizát. (Igaz, a bírák kötelező nyugdíjazása és az adatvédelmi felügyelő hatóság függetlensége ügyében a kötelezettségszegési eljárások az Európai Bíróság előtt folytatódnak, ráadásul a Magyar Nemzet értesülései szerint az ágazati különadók és a cafeteria-rendszer átalakítása miatt a közeljövőben akár újabb eljárásokat is indíthat Magyarország ellen az Európai Bizottság.) Ezzel együtt - a forint szerencséjére - inkább a külföldi hírekre figyelnek a piacok - fogalmazott a szakember.

Amennyiben nem érkezik extrém rossz hír, úgy a 285 és 295 forint közötti sávba várja az euró árfolyamát a következő egy-két hétben Kolba Miklós, aki szerint jelenleg kissé eltúlzott a például a görög választási eredmények által is kiváltott piaci optimizmus. Ezért, amennyiben a következő hat hónapban mégis kilépne ebből a sávból, inkább fölfelé mozdulna el, vagyis gyengülhet a magyar deviza. A kilengések alkalmával akár ismét 300 forint fölé kerülhet az euró árfolyama, jellemzően azonban a 290-292 forintos szinten alakulhat a jegyzés a kereskedő prognózisa szerint. A hosszabb távú előrejelzést azonban jócskán megnehezíti, hogy a befektetői döntéseket az összetett nemzetközi helyzet miatt temérdek értesülés és információ befolyásolja egyszerre - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!