Visszapattant a reggeli, szűk forgalomban megközelített 282,50 forintos támaszszintről az euró jegyzése a bankközin azután, hogy korrigálni kezdett a dollár is az uniós devizához mérten.

Az EUR/USD tegnap 1,23 feletti szinteken tetőzött, de ma délelőtt 11 órakor már 1,2250 alatt járt - tájékoztatott Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője. Ugyanekkor az euró 284,40, a dollár 232,30, a svájci frank 237 forinton állt. A szakember hozzátette: nem számít arra, hogy a korrekcióban 285,50-nél feljebb kerülne az euró egysége. A hangulatváltozásban szerepet játszhat, hogy A német Bundesbank jelezte, az Európai Központi Bank (ECB) által "meglebegtetett" kötvényvásárlási program nem a legjobb módja az eurózóna válságkezelésének, illetve a mentőalapnak - vagyis az ESM-nek - sem kellene banki jogokat adni. Utóbbit a napokban Ewald Nowonty osztrák ECB-jegybankár vetette fel. A Bundesbank mindemellett az EFSF piaci beavatkozásában nem lát kivetnivalót.

Kolba az IMF-tárgyalások árfolyambefolyó hatásával kapcsolatban megjegyezte, az egyeztetésekkel kapcsolatos nyilatkozatok inkább csak akkor mozgatják a piacot, ha amúgy nincsenek fontosabb (globális) hírek. Jó példa erre a csütörtöki nap, hiszen az ECB vezetőjének szavai minden mást elhomályosítva indították be az euró és áttételesen a forint erősödését, azok a hírek viszont nem hatottak, amelyek arra utaltak, hogy vannak nézeteltérések a kormány és az IMF között. A piac már nem is tulajdonít túlzott jelentőséget a Valutaalap-egyeztetéseknek, hiszen ha a kabinet valóban meg akarna egyezni, a paktumot két hét alatt tető alá lehetne hozni - fogalmazott a szakember.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!