Az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe az eddigieknél kisebb mértékű zsugorodást mutat februárban, a mutató a januári 48,8 pontról 49 pontra emelkedett. Az indexnek így még mindig nem sikerült átlépni a konjunktúrát és dekonjunktúrát elválasztó 50 pontos szintet. A német index szerény mértékű feldolgozóipari növekedést mutat, a francia mutató pedig 50 pontra emelkedett , mely 7 havi csúcsnak számít. Görögországban rekord alacsony, 37,7 pontos érték látott napvilágot.

A pozitív adat hatására fordultak a vezető nyugat-európai részvényindexek, melyek jelenleg mérsékelt pozitívban tartózkodnak.


A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.


A szektorok többségében jól teljesítenek, az emelkedés élén a pénzügyi szolgáltatók és a bankszektor áll, míg a médiavállalatok és a technológiai szektor a leginkább lemaradók.

A francia médiaóriás, a Vivendi 2010 májusa óta nem látott mértékben, 8 százalékot esett, miután a társaság előrejelzései szerint az eredmény növekedése csak 2014-ben folytatódhat.

A francia közszolgáltató, a Veolia Environment közel 5,5 százalékos emelkedést produkált, miután a társaság a 2011-es évre az elemzők által várt 281 millió eurós veszteséget jóval meghaladó 490 millió eurós veszteségről számolt be.

A Cable & Wireless Worldwide brit telekommunikációs vállalat 18,6 százalékot ralizott, miután napvilágot látott, hogy a Tata Communications felvásárlási ajánlatot tehet a társaságra. A Tata a tervek szerint március végéig dönt majd a tranzakció sorsáról, a megbeszélések egyelőre még a kezdeti fázisban járnak.

A brit befektetési társaság, a MAN Group 8 százalékot szárnyalt, miután társaság gyorsjelentéséből kiderült, hogy megfordult az alapokból történő tőkekivonás növekvő trendje. A befektetők gyors ütemben kevésbé kockázatos eszközökbe menekítették ki tőkéjüket a Man alapjaiból, emiatt több elemző is csökkentette a 2012-es eredményvárakozásait, aminek hatására a részvények árfolyama 51 százalékot zuhant az elmúlt 12 hónapban.

A Peugeot közel 5 százalékot esett eddig a mai kereskedésben. A vállalattal kapcsolatban a napokban napvilágot látott, hogy a GM-el készül szövetségre lépni, azonban az elemzők szerint jelentős kockázatok mutatkoznak az együttműködés emgvalósulásában. Ennek eredményeképpen a UBS továbbra is tartja a "semleges" ajánlást a vállalat papírjaira. A befektetési társaság aggodalmát fejezte ki a vállalat rövid távú jövedelmezőségével kapcsolatban, valamint egyelőre nem lát megfelelő garanciákat arra vonatkozóan, hogy a Peugeot hajlandó lesz végrehajtani a szükséges átszervezéseket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!