Várhatóan pénteken kerül terítékre a magyar hitelminősítés felülvizsgálata a Standard & Poor's-nál. Bár elemzők szerint ezúttal sem történik meg a magyar adósságbesorolás javítása, a Morgan Stanley vasárnapi elemzése szerint elképzelhető, hogy a bóvlikategória tetején lévő magyar minősítés kilátásait a jelenlegi stabilról pozitívra változtatják.

A Moody's november 6-án vizsgálja felül a magyar besorolást, az arra már jelenleg is pozitív besorolást adó Fitchnél november 20-án kerülünk sorra. Az általunk megkérdezett elemzők ugyanakkor nem tartották valószínűnek, hogy idén sor kerülne bármelyik nagy hitelminősítőnél arra, hogy visszakerüljünk a befektetői kategóriába.

Ha megtörténne a felminősítés, az enyhén pozitívan hathatna a kockázati prémiumok csökkenésén keresztül a magyar részvénypiacra, azonban korántsem várható olyan nagy tűzijáték, mint 19 évvel ezelőtt, amikor utoljára megugrotta ezt a lépcsőt az ország - mondta Míró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető részvénystratégája.

Emlékezetes, hogy 1996-ban hatalmas emelkedést produkált a magyar részvénypiac, s ebben az évben került sor arra, hogy a nagyobb hitelminősítők befektetési kategóriába sorolták át a magyar államadósságot. Az azonban egy egészen más világ volt, a  sorozatos tőzsdei kibocsátások korszakát éltük, s a befektetőknek egészen más elképzeléseik voltak a magyar tőzsde jövőjét, s a magyar tőzsdei cégek növekedési kilátásait illetően - mondta a szakértő.

BUX/DAX
Kép: Napi.hu

A Fitch 1996 április végén adott befektetői osztályzatot a magyar államadósságra, a Standard & Poor's  október végén. A Moody's akkor október végén még csak a kilátásainkat javította, a döntő lépésre december közepén szánta el magát. A BUX index április elejétől egy év leforgása alatt több, mint megduplázta értékét, 2400 pont magasságából 5000 pont fölé emelkedett. Hogy mennyire képes volt akkor felülteljesíteni a magyar piac jól mutatja a BUX index "euróban/ECU-ben" mért teljesítményét a DAX index teljesítményéhez mérő grafikon, itt egy jó 60 százalékos BUX felülteljesítés látszik.

A magyar államadósságot a három hitelminősítő 2011 november eleje és december vége között minősítette le bóvlikategóriába. A magyar piac akkor már egy jó másfél éve tartó alulteljesítő szériában volt, s a negatív minősítések jelentetették DAX-hoz mért relatív teljesítményében a mélypontot, a következő egy év a nemzetközi piacokkal való együttmozgással telt, azóta viszont a BUX lemaradása mintegy 20 százalékosra tehető.

BUX/DAX
Kép: Napi.hu

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!