A következő napok mozgását illetően megint talált egy olyan mutatót a piac, amelyik változásra utalnak a trendben: az úgynevezett AAII mutató (American Association of Individual Investors) 50 pont alá esése fordulópontot jelezhet - számol be a Marketwatch. A kereskedés félidejéhez közeledve a Dow 0,9, a Nasdaq 1,3, az S&P 500 index pedig 1,2 százalékkal gyengül.

Az AAII-index a magánbefektetők közötti bikák, medvék és semlegesek arányát jelzi a részvénypiacon a következő hat hónapban. A legutóbbi héten a bikák aránya 34 százalékra, a hosszabb távú átlag alá esett; a semlegesek aránya 17,5 százalék lett, ugyancsak a 31,1 százalékos átlag alatt; a medvék aránya viszont messze a 30 százalékos átlag fölé, 48,5 százalékra emelkedett. Legutóbb, amikor a mutató hasonló értékeket vett föl, akkor először 2007 elején korrekciót, 2007 őszén tetőzést, majd 2008 tavaszán egy behalt medvepiaci rally csúcsát jelezték az S&P 500 tőzsdeindexben - mutat rá a portálnak nyilatkozó egyik szakértő.

Több mint három dollárral ismét 70 dollár alá csökkent a kőolaj ára hétfőn késő délután a kínai értéktőzsde irányadó indexének esésére. Ennek alapján ugyanis felerősödött a globális gazdaság élénkülésének ütemével és ezen keresztül a világ energiakeresletének alakulásával kapcsolatos aggodalom. Ez komolyabb veszteséget váltott ki a világ vezető tőzsdéin, ami szintén hozzájárult a nyersolaj árának a hanyatlásához. Az energia- és nyersanyagcégek mellett zömükben a bankok részvényeinek árfolyama is csökken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!