A befektetőknek mostanra elegük lehet abból, hogy a budapesti kormány megszegi ígéreteit - kezdi Magyarországról szóló összefoglalóját a Dow Jones. A forint hétfőn 298 forint/euró fölé gyengült, egy pillanatra megérintve a január 25. óta nem látott 300 forintos szintet, miközben a tízéves kötvények hozama 9,13 százalékra nőtt, szintén az idei maximum, a március 31-én megmászott 9,21 százalékos magasság közelébe érve - ismerteti a számokat nem magyar szerzőtől származó tudósításában a hírportál.

A befektetők körében felújultak a kétségek azzal kapcsolatban, hogy Magyarország akar-e tárgyalni és meg akar-e egyezni a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Korábban arra számítottak, hogy mostanra előrehaladott állapotban lesznek a tárgyalások, amelyek célja, hogy az ország enyhítsen a rá nehezedő adósság súlyán. A kormány vonakodása a vitatott jegybanktörvény megváltoztatásától, illetve az ország ellen indított kötelezettségszegési eljárások megakadályozzák a tárgyalások elkezdését - szögezi le a tényeket a tudósítás.

Amint arról beszámoltunk, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lényegében semmibe vette a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Központi Bank által a múlt héten közölt, a jegybanktörvénnyel kapcsolatos aggályokat. Ha a parlamentnek benyújtott módosítót a piac is így értékeli, olaj lehet a tűzre.

Szerették a forintot

Néhány héttel ezelőttig a forint az euró egyfajta helyettesítő valutája volt, így hasznát látta a görög adósságok átalakításának és annak, hogy az Európai Központi Bank hitelnyújtása életet lehelt az eurózóna periféria országainak kötvénypiacába. Emellett a Orbán Viktor miniszterelnök békülékeny hangot ütött meg az IMF-fel kapcsolatban, ami segített abban, hogy Magyarország visszalépjen a szakadék széléről, a devizaválság lehetőségétől, ami januárban fenyegette.

Most azonban, hogy a spanyol és a portugál adósságok kezelésével kapcsolatban felmerült kétségek miatt nyomás nehezedik az euróra, várhatóan hasonló sors vár a forintra is - véli Adrian Lee, a londoni és dublini székhellyel működő Adrian Lee & Partners elnöke és vezető befektetési szakértője.

Elfelejtették a 280-as árfolyamot

A kritikus pont az, hogy a befektetők immáron nem számítanak arra, hogy a magyar deviza 280 forintra erősödhet az euróval szemben, pedig februárban még ez is simán benne volt a pakliban. Ehelyett könnyűnek érzékelik a forintot, ami azt jelenti, hogy ha valamilyen sokk rázná meg a világ pénzpiacait, az magával sodorná a magyar valutát is - állítja Guillaumne Tresca, a Crédit Agricole stratégája.

A kormánynak valószínűleg nincs megfelelő muníciója arra, hogy ellenálljon a külföldi befektetők újabb rohamának - teszi hozzá. Magyarország külföldi devizatartalékai márciusban 34,64 milliárd eurón álltak, ami lényegében megegyezik a 2011 márciusi szinttel. A szakértők arra számítanak, hogy a lejáró külföldi adósságok újrafinanszírozásának költsége erodálhatja a törlesztésükre rendelkezésre álló fiskális eszközöket, ami nem sok választási lehetőséget hagyna a kormánynak.

Elfogytak a csodafegyverek

A kormány jó munkát végzett az elmúlt időszakban, az IMF-tárgyalások lehetőségét egyfajta csodafegyverként használta az ország pénzügyi stabilitásának védelmében. Mostanra azonban ez a fegyver elkopott, és nincs másik hozzá hasonló eszköz, amivel meg lehetne védeni a forintot - mondja Tresca. Több befektető elkezdte shortolni a forintot - azaz a valuta gyengülésére számítva köt üzleteket -, mivel úgy véli, hogy az euróárfolyam a 300-as szint fölé kúszik.

A gyengülés megállítása érdekében a magyar kormány a múlt hónapban megpróbált eurókötvényt kibocsátani, de a gyenge érdeklődést látva fülét-farkát behúzva visszavonult - állítják az ügyhöz közel álló informátorok. Mindenki tudta, hogy egyenes, de igen göröngyös út áll Magyarország előtt - hangoztatja Dagmar Dvorak, a Baring Asset Management vagyonkezelő menedzsere. A befektetők azonban igen kevés ösztönzést kapnak a kormánytól, semmi sincs, amiben bízhatnának - teszi hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!