Március elsejétől lépnek életbe az MSCI indexcsaládjában a szokásos felülvizsgálat során kialakított súlyok a különböző országokra és részvényekre vonatkozóan, s ennek akár érdekes piacmozgató hatása is lehet. Az indexátsúlyozással kapcsolatban rendszeresen korábban megindul a spekuláció a befektetők körében. Az MSCI feltörekvő piaci indexeit ugyanis becslések szerint mintegy 160-180 milliárd dollárnyi vagyont kezelő tőzsdén jegyzett alap használja benchmarkként, s így az indexsúlyok egy kisebb változása is meglehetősen nagy mennyiségű extra keresletet és kínálatot generálhat egy-egy értékpapír piacán.

Az előzetes becsléseink szerint a mostani átsúlyozás során minimális mértékben csökkenhet a magyar piac súlya, s ezzel párhuzamosan arra számítunk, hogy az indexek kosarában szereplő mindhárom részvény súlya alacsonyabb lesz március elsejétől - mondta Harcsa Norbert, az Ipopema Securities szakértője a Napi.hu-nak. Ettől persze nem kell kétségbe esni, a várhatóan jelentkező kínálat ezekben a részvényekben nem fog feltétlenül a pénteki zárószakaszban a piacra ömleni.

Igaz, hogy az indexek követésére szakosodott alapok jó részének az utolsó pillanatban kell végrehajtania a portfólión belüli átsúlyozásokat, hogy minél pontosabban tudja követni saját teljesítményével a követett indexét, de vannak olyan piaci szereplők, akik készülnek a lehetőségre, s általában kellő mértékű keresletet vagy kínálatot tudnak generálni ahhoz, hogy a hatás kiegyenlített legyen. Ráadásul az indexet követő alapoknak becsléseink szerint csak mintegy kétharmada passzív, a maradék aktívan kezelt alap, s ezek menedzserei már akár korábban is végrehajthatják a szükséges változásokat a kezelt portfólióban - mondta a szakértő.

Az indexben szereplő papírok elmúlt időszakban mutatott gyenge teljesítménye valószínűleg nem is az átsúlyozással hozható összefüggésbe, annak más fundamentális okai lehetnek. A Richter esetében valószínűleg a cég jelentős oroszországi kitettségének köszönhető a befektetők óvatossága - mondta Harcsa. Az OTP esetében szintén az ukrán és orosz kitettség aggaszthatja a piacot, a Mol esetében pedig a nemrég publikált gyorsjelentés és a cég kitermelési előrejelzései árnyékolhatják be a hangulatot.

Mindezek ellenére akár kisebb tűzijáték is lehet a pénteki zárószakaszban, hiszen a hasonló átsúlyozásoknál már nem egyszer volt példa arra, hogy ilyenkor jelentős elmozdulások következtek be a kereskedés végén, s ekkor rendszerint a forgalom is a szokásos többszörösére ugrik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!