Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hangulati felmérések egy pénzügyi termék esetében érdemes kontraindikátorként kezelni, ez leginkább akkor igaz, ha szélsőséges hangulat alakul ki egy-egy termékkel kapcsolatban. Ennek ellentmondani látszik a német ZEW intézet és az Erste Bank közös felmérésének immár több, mint hétéves története legalábbis a forint esetében. A forint várható árfolyam-alakulásával kapcsolatos hangulat ugyanis ebben a a felmérésben eddig jellemzően inkább előrejelző erővel bírt, ha nagyon optimisták voltak a szakértők, akkor forint erősödés, ha nagyon pesszimisták, akkor forintgyengülés következett.

Ez alapján akár rázós időszak is következhet a magyar fizetőeszköz számára, a 71 megkérdezett, régióval foglalkozó pénzügyi szakértő és alapkezelő körében ugyanis rendkívül kedvezőtlen hangulat alakult ki a forint várható teljesítményével kapcsolatban. A megkérdezettek mindössze 14,7 százaléka volt a friss felmérésben azon a véleményen, hogy a magyar deviza erősödhet hat hónapos időtávon az euróval szemben, 58,8 százalékuk szerint viszont forintgyengülés várható ezen az időtávon. A két tábor közötti különbség 44,1 százalékpont a forintgyengülést várók javára. Ennyire kedvezőtlen a felmérés történetében mindössze kétszer volt a forint megítélése, 2013 novemberében és decemberében, ezt pedig egy jelentősebb forintleértékelődési hullám követte.

HUF/EUR és hangulat
Kép: Napi.hu

A BUX index esetében viszont az elmúlt években működött a felmérés kontraindikátor jellege, ezért talán a mostani eredmények enyhén pozitívnak nevezhetők. A megkérdezettek 46,7 százaléka vár BUX emelkedést a következő hat hónapban, 33,3 százalékuk viszont az index gyengülését tartja valószínűnek. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 1,4-re csökkent az előző havi 1,7-ről. Az 1,4-es érték már elég alacsonynak tekinthető, s ez alapján ha csökkenne is az index értéke, annak mértéke talán behatárolt lehet. Igazán pesszimista szélsőségről akkor lehet beszélni, ha a mutató értéke 1 alá csökken, az ilyen helyzeteket rendszerint emelkedés követte a részvénypiacon az elmúlt hét évben.

BUX index és hangulat
Kép: Napi.hu


A gazdaság egészének megítélése is sokat romlott egy hónap alatt a forintéhoz és a BUX indexéhez hasonlóan. A szakértők nettó 20 százaléka szerint rossz a magyar gazdaság jelenlegi helyzete, ennél alacsonyabb pontszámot csak Horvátország kapott a régióban, igaz, az eurozóna egészéről sincsenek nagy véleménnyel a szakértők, nettó 39,4 százalék gondolja gazdaságának állapotát rossznak. Ezúttal a kilátások tekintetében sincs okunk az örömre. Az összes régiós ország esetében többségben vannak a gazdaság javulására tippelők a felmérésben, Magyarországnál viszont pont ugyanannyian várnak javulást mint romlást, ezzel sereghajtók lettünk a felmérésben.

A megkérdezettek többsége szerint Magyarországnak hamarosan az infláció emelkedésével kell majd szembenéznie, nettó 43,7 százalék van ezen a véleményen. Ez a legmagasabb arány a régiós országok közül. Az inflációs várakozások erősödésével párhuzamosan a jelenlegi kamatszintet sem tartják hosszabb távon tarthatónak a szakértők, Magyarország esetében vannak a legnagyobb többségben azok, akik a rövid és a hosszabb kamatok emelkedésére számítanak, mind relatív, mind abszolút értelemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!