December 30-án reggel még 310 forintos euróárfolyammal indult a nap a jegybanktörvény elfogadásával azonban 315 forint fölé lőtt az euró árfolyama. Hétfőn reggel ezen a szinten kezdődött a kereskedés - az alacsony forgalom miatt egyes elemzők mindenkori mélypont újbóli elérését sem tartották kizártnak. Végül is ez nem következett be.

A nap folyamán lassú erősödésnek indult a forint, ebben némileg segített az a hír is, hogy a magyar kormány képviseletében szerdán Fellegi Tamás tárcanélküli miniszter Washingtonba utazik, hogy megkezdje informális tárgyalásait az IMF-fel. A nap folyamán 313,5 forintig "gyengült az euró" kora este 313,8 forinton jegyezték a devizát. A svájci frank a 260 forint felé kacsingatott - de ezt végül nem érte el: a reggeli 257,4 forintos nyitástól 259,2 forintig emelkedett a frank árfolyama az estére viszont 258,18 forintra csökkent a kurzus.

A svájci nagybank, az UBS szinte biztosra vehető 2012-es görög államcsőd mellé egy valószínű magyar államcsőd lehetőségét is felvette a valószínű forgatókönyvek listájára. A UBS vízió nem segítette az amúgy is egekbe emelkedő állampapír refereciahozamokat: az ÁKK tájékoztatása szerint a rövid oldalon még öt bázispontos csökkenésre is futotta a hosszú oldal viszont 26-36 bázisponttal emelkedett. A legnagyobb mértékben hároméves papírok hozama nőtt, így az elérte a 9,42 százalékot, ám a 10 és 15 évez hozamok átlépték a tíz százalékos küszöböt. A tízéves hozamok 10,04 százalékon, a 15 éves papírok pedig 10,02 százalékon álltak - 29 illetve 26 pontos emelkedés után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!