Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A JPMorgan Chase, a Bank of America, a Citigroup, a Goldman Sachs a Morgan Stanley és a Wells Fargo összesített bevétele 98 milliárd dollár volt az első negyedévben, ez 9 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakában elérttől. Ez öt éve a legnagyobb visszaesést jelenti - írja a Bloomberg adataira hivatkozva a Financial Times.

A bankok által végrehajtott masszív költségcsökkentési lépések egyelőre ezt nem tudták ellensúlyozni, s így a hat nagybank összesített nettó profitja 24 százalékkal, 18 milliárd dollárra csökkent.

A Goldman tegnapi jelentése jól mutatja a szektorra jellemző folyamatokat, a kereskedési tevékenységének lassulása következtében a legalacsonyabb negyedéves profitot tudta felmutatni, mióta Lloyd Blankfein 2006-ban átvette a bank vezetését - emlékeztet a brit pénzügyi lap. A nettó nyeresége több mit felével esett, hasonlóan a Morgan Stanley-éhez.

A hat nagybank összesített számaiból látszik, hogy a szektor milyen nagy mértékben függ a meglehetősen hektikus értékpapír üzletág aktuális teljesítményétől.. Ugyanakkor ezek a bankok méretes kereskedelmi banki üzletággal is rendelkeznek, amelyek sokkal jobban szerepelnek. A JPMorgan és a Bank of America lakossági üzletágának profitja például 12, illetve 22 százalékkal emelkedett.

Jó hír a rossz hírek között, hogy az elemzők még ennél is rosszabbra számítottak. Ennek eredményeként a JPMorgan jelentésének megjelenése óta a banki részvények árfolyama átlagosan 8 százalékkal emelkedett.

A kötvénykereskedési üzletágak különösen rosszul muzsikáltak az év első három hónapjában. Ennek oka, hogy az amerikai kamatemelési félelmek, a kínai gazdaság lassulásának kockázatai és a csökkenő nyersanyagárak távol tartották az ügyfeleket a kötvénypiactól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!