Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rubel 8 százalékkal erősödött a dollárhoz képest az év elejétől kezdve február 15-ig, amikor is egy dollárért már csak 56,55 rubelt kellett adni. Utoljára 2015 júliusában járt ezen a szinten az árfolyam. Szakértők szerint az orosz fizetőeszköz árfolyama túl meredeken emelkedett, a fundamentális alapok nem indokolnak ilyen nagy mérvű erősödést - írja az MTI.

Péntek délutánra 58,07 rubelre kúszott fel a dollár árfolyama, 2,68 százalékkal haladta meg a két nappal korábbi lokális csúcsot. Az orosz fizetőeszköz gyengülésében szerepet játszott az is, hogy Makszim Oreskin gazdaságfejlesztési miniszter kijelentette, a közeljövőben csökkenhet, majd stabilizálódik a rubel árfolyama.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint Oreskin, miután pénteken Vlagyimir Putyin elnökkel áttekintett egy sor gazdasági kérdést, újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a rubel árfolyamának közelmúltbeli erősödése szezonális jellegű, nem tart sokáig, nincs fundamentális oka, így a kormányzat részéről nincs szükség speciális lépésekre

"Két tényező játszott kulcsszerepet (a rubel erősödésében). Az egyik a tőkebeáramlás, részben a privatizációs ügyletek nyomán. A másik történet szezonális jellegű. Az első negyedév hagyományosan erős a fizetési mérleg szempontjából, az év elején mindig alacsony az import" - mutatott rá Oreskin, hozzátéve, hogy nem terveznek semmilyen változtatást, így a központi bank fenntartja az árfolyam-lebegtetés 2014 novemberében bevezetett politikáját, a pénzügyminisztérium pedig folytatja február 7-én elkezdett valutavásárlásokat.

A pénzügyminisztérium az Urals típusú orosz nyersolaj világpiaci árától függően vásárol vagy ad el külföldi valutát. Ha az ár meghaladja a hordónkénti 40 dollárt, a pénzügyminisztérium külföldi devizát vásárol a költségvetésbe pluszként, a 40 dollár fölötti részből befolyó bevételekből, ha 40 dollár alá esne, akkor viszont a kieső bevételek pótlására külföldi devizát ad el. A mostani, 52 dolláros olajár mellett naponta mintegy 100 millió dollárt vásárol a minisztérium.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!