Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az egyik legfontosabb New York-i tőzsdeindex, az S&P-500 történetében a szeptembert tartják a legsötétebb hónapnak, mivel ebben a 30 napban mélyen alulmúlja az átlagot a mutató teljesítménye az elmúlt fél évszázad adatai alapján. A vezető index átlagosan fél százalék veszteséget hozott a befektetőknek ebben az időszakban, míg a medverangsorban mögötte álló június 0,3 százalékkal követi.

Természetesen nem véletlenül övezi kiemelt figyelem ezt a hónapot. A nyári szabadságukról ekkor térnek ugyanis vissza a nagy alapkezelők és a befektetők is, így ilyenkor megnő az aktivitásuk.

Az elmúlt tíz évre visszamenőleg megnéztük, hogy miként szerepelt az év kilencedik hónapjában a magyar tőzsde - bizony ez sem nyugtathatja meg azokat, akik most pénzüket részvényekben tartják. Az elmúlt dekádban ugyanis összesen csak háromszor tudott emelkedni a BUX szeptemberben. Átlagban 3,1 százalékos esést könyvelhettek el ebben a hónapban a befektetők.

A statisztikából az is jól látszik, hogy szeptemberben csak akkor volt érdemes erősödésre játszani, amikor erőteljesen emelkedő trendben járt a BUX. Ez egyébként a 2009-es évre akár igaz is lehet, már ha valaki úgy gondolja, hogy az elmúlt hónapokban lezajlott emelkedés nem medvepiaci rally volt.

Ugyanakkor a számok azt is megmutatják, hogy eső piacon rendkívül sokat tud szeptemberben hátrálni a BUX. Az orosz válság idején, 1998-ban például több mint 13 százalékot, a rá következő évben 9,3 százalékot csökkent az index értéke, míg tavaly 8,7 százalék volt a mínusz.

A magyar piac négy vezető részvénye közül a legrosszabbul az OTP teljesített az elmúlt tíz év szeptemberében, átlagosan 3,8 százalékos visszaeséssel. A legjobban viszont a Mol muzsikált, amely 0,8 százalékos növekedést tudott felmutatni átlagban. E részvény egyébként tíz szeptemberből öt esetben tudott emelkedni, ami azt mutatja, hogy nem ezt a részvényt érdemes elsősorban shortolni. Igaz ez a Richterre is, amely ugyan átlagban 1,2 százalékot esett az elmúlt tíz szeptemberben, azonban öt alkalommal emelkedni tudott.

Érdekes viszont, hogy az általában válságállónak minősített Telekom-részvény elég gyengén szerepel ebben a hónapban. Ez talán annak tudható be, hogy viszonylag messze van még ilyenkor az osztalék kifizetése. A papír a BUX-hoz hasonlóan három esetben tudott csak emelkedni szeptemberben, míg az átlagos visszaes a mértéke 2,7 százalék volt.

Aki mégis bent ragad a részvényekben egy rosszul elsült szeptember után, két dologban még bízhat: az év végi záróár-beállításban, illetve előtte a Mikulás-rallyban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!