A tavalyi villámkrach előtt tapasztalt optimizmussal vágnak neki májusnak az amerikai részvénypiacok, a hangulati mutatók közül több is változatlanul szélsőségesen magasan áll a befektetők körében. A profi, független amerikai tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozíciókat vizsgáló felmérés szerint a tanácsadók 54,3 százaléka javasol részvényvásárlást és a vételi pozíciók tartását klienseinek, míg 27,3 százalékuk szintén vásárlást javasol, azonban ezzel megvárna egy korrekciót. A szakértők 18,5 százaléka van pesszimista állásponton. Ezzel a bikák és a medvék aránya 2,93-ra emelkedett, amely változatlanul a 3 közeli, szélsőségesen optimista hangulati veszélyzónát jelentő érték közelében van.

Aggódva figyeli a derűlátást a guru

A szélsőségesen optimista hangulat miatt adott hangot aggodalmának Mark Hulbert, a Marketwatch szakértője is legutóbbi elemzésében. Véleménye szerint a részvénypiacról teljesen hiányzik már az, amit a félelem falának neveznek, vagyis a megfelelő arányú szkepticizmus a további emelkedéssel kapcsolatban. Az általa számolt HSNSI index, amely a tanácsadók által javasolt részvénypiaci kitettség átlagát mutatja, 67,3 százalékon áll, ami közel a duplája a 2009 tavaszi mélyponton tapasztalt 34,6 százaléknak. A most mért érték közel öt éve a legmagasabb, s ez az ellentét-analízisben hívők szerint rossz jel, a részvénypiac tetőzését vetíti előre.

Ugyanakkor a hangulat felmérések csak az egyik elemet jelentik a technikai elemzők eszköztárában. Hulbert egyik tanulmánya szerint a részvénypiacok csúcsukat általában nem a hangulati felmérésekben tapasztalt csúcsokkal egyidejűleg állítják be. Számításai szerint például a független tőkepiaci hírlevélírók hangulatában bekövetkező csúcsot átlagosan 38, az általa számolt HSNSI mutató csúcsát pedig 55 nappal követi a részvénypiaci csúcs, míg a VIX index mélypontját 50 nappal.

A félelem indexként is nevezett VIX index eközben a napokban új sokéves mélypontra csökkent, múlt csütörtöki 14,62 pontos értékéhez közelit számot utoljára 2007 júliusában mutatott.

 

VIX index



A Chicago Board Options Exchange-en a részvényekre kötött vételi és eladási opciók aránya eközben kimozdult a szélsőségesen alacsony szintekről. A put/call arány 10 és 30 napos átlaga egyaránt 0,6 körül tartózkodik, ami nem magas, azonban emelkedést jelent az év eleji 0,5 körüli szintekhez képest.

 

put/call


Mérsékeltebb teljesítmény várható

Az S&P 500-as indexnek - miután legyűrte a februári csúcs jelentette ellenállást - kevés hosszabb távon maradt akadályt kell technikailag leküzdenie az 1400 pontos szintig. Ez pedig a 2007 októberi csúcs és a 2009 márciusi mélypont közötti távolság 76,4-es Fibonacci szintjét jelenti, amely 1360 pont körül található. Múlt pénteken pont ezen a szinten búcsúzott a mutató, a hétfő délelőtti európai kereskedés folyamán azonban a határidős jegyzések már 7-8 ponttal e feletti nyitást jeleztek előre. Azon a szinten, ahol az index hosszabb távú emelkedő trendcsatornájának a teteje is van, ez ma 1372 pont körüli értéket jelent.

S&P 500

A grafikon a Markers grafikonrajzoló programmal készült


A kedvezőtlen előjelek a további emelkedés szempontjából egyrészt szezonálisak, májustól október végéig rendszerint rosszabb teljesítményt mutatnak a tőzsdék. Mark Hulbert szerint a szélsőségesen optimista hangulat nem jelent azonnali esést a piacon, de az biztos, hogy az ilyen időszakokat követően általában mérsékeltebb teljesítmény várható a tőzsdéktől.