A cég a Thomson Reuters-szel együtt 2016 elején kérdezett több mint 700 portfóliómenedzsert és -elemzőt, akik összesen megközelítőleg 2500 milliárd dollárnyi vagyonról döntenek.

A kutatás szerint a válaszadók 32 százaléka számít csökkenő részvényárfolyamokra, 2009 óta nem voltak ilyen borúlátóak a szakemberek. Ezt tükrözi az is, hogy 5,5 százalékos éves teljes részvényesi hozamot (TSR) remélnek az elkövetkező 3 év során, ami szintén mélypontnak számít, mivel az elmúlt 8 év során nem volt ilyen alacsony ez az érték - írták.

A felmérésből az is kiderült, hogy a befektetők várakozásai szerint elsősorban vállalati részvény-visszavásárlási programok és osztalék formájában keletkezik majd részvényesi jövedelem. Ezzel együtt kiemelik, hogy a legtöbben elmozdultak a növekedést ígérő, értéknövelő befektetések irányába és nem elégednek meg az időről-időre esedékes készpénzes kifizetésekkel. A jelenlegi alacsony GDP-növekedési környezetet magas értékeltség és a rekordszintű vállalati eredmények jellemezik. A jelentés szerint a befektetők egyre inkább a tapasztalt menedzsmenttel és erős fundamentumokkal rendelkező cégeket keresik, amelyek a meglévő készpénzállományukat stratégiai felvásárlásokra és összeolvadásokra (M&A) használják.

Tavaly az S&P 500 részvényindex nem pénzügyi cégei 1000 milliárd dollárnál is több készpénzt juttattak a tulajdonosaiknak, az összeg 60 százalékát részvény-visszavásárlás, 40 százalékát pedig osztalékfizetés formájában. 2009 óta a visszavásárlási programok megnégyszereződtek, durván 3 százalékponttal növelve az egy részvényre jutó 8,5 százalékos eredményt. Ezzel szemben a hosszabb távú és komoly értéket teremtő tőkeberuházások csupán 44 százalékkal növekedtek az S&P 500 cégeknél - közölte a BCG.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!