Megérkezett az aranykereszt az euró/forint keresztárfolyamban, azaz az 50 napos mozgóátlag alulról keresztezte a 200 naposat, ez természetesen a forint számára pont az ellenkezőjét jelenti spekuláns szakzsargonban, a halálkeresztet. Az esemény azonnali következményekkel járt, a forint újabb jelentős gyengülést mutatott be az euróval szemben, ma délelőtt egy éve nem látott szintre gyengült az árfolyam az euróval szemben, s elérte a 287 forintot. Ezzel a forint árfolyama megközelítette legfontosabb ellenállási zónáját, a tavalyi csúcsok által kijelölt 288-293 forintos sávot. Mivel az emelkedő trendcsatorna tetején jár az árfolyam és elég túlvett állapotban érkezik ide, ezért valószínű, hogy ezeken a magasságokon legalábbis átmenetileg megtorpanhat a magyar deviza gyengülése.

Technikai szemmel kritikusnak tekinthető a szint fontossága, mivel e felett már nehezen lehet a közelben további ellenállási szinteket találni, s ha átszakad, akkor újabb, a július eleje óta bekövetkezett gyengüléssel nagyjából megegyező nagyságú forintgyengülés is benne lehet a pakliban, s ez már jóval 300 forint feletti euróárfolyamokat jelentene.

Ha be is következik pozitív irányú korrekció a forint javára, az emelkedő trend mindaddig érvényben van, amíg alacsonyabb mélypontot nem sikerül beállítania a keresztárfolyamnak, ez pedig első körben 274, majd 271 forint alatti.


A forint mostani jelentős gyengülését fundamentális oldalról az elemzők és piaci szereplők a múlt pénteken nyilvánosságra került kormányzati tervekkel magyarázzák. Érdekes azonban, hogy a forint árfolyama technikailag már korábban jelezte, hogy valami készül.  A Napi Gazdaság múlt hét kedden hívta fel a figyelmet a forint árfolyamában kialakuló kedvezőtlen formációra. Ez a hatékony piacok teóriáját látszik erősíteni, amely szerint egy adott termék árfolyamába minden az adott termékkel kapcsolatos információ beépül, még a nem nyilvánosak is....

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!