A befektetők továbbra is bíznak a gazdaságban, azonban két fontos kérdést fogalmaznak meg eközben. Nem vagyunk-e hajszálra egy az egész piacra katasztrofális hatással járó esemény bekövetkeztétől és a gazdasági ciklus jelenlegi fázisában vajon miért nem nagyobb a növekedést  kommentálták a Bank of America Merrill Lynch szakértői friss alapkezelői felmérésük eredményeit.

Több a készpénz

A felmérésben résztvevő, összesen 587 milliárd dollár befektetéséért felelős 218 szakember növelte ennek megfelelően a készpénz arányát a kezelt portfóliókban, így annak aránya 5 százalék közelébe emelkedett az áprilisi 3,8 százalékról. Ez a legmagasabb érték 2012 júniusa óta. A válaszadók nettó 22 százaléka vállal jelenleg a kezelt vagyon tekintetében az átlagosnál alacsonyabb kockázatot, ez 11 százalékpontos emelkedés egy hónap leforgása alatt. Eközben a részvényeket felülsúlyozók aránya nettó 37 százalékra csökkent az előző havi 45 százalékról.

A szakértők továbbra is úgy vélik, hogy mind a világgazdaság, mind a vállalati profitok emelkedni fognak az előttünk álló 12 hónap során. Előbbiben a válaszadók nettó 66, utóbbiban 49 százalékuk bízik. Azonban 72 százalékuk szerint ez  a világgazdaság növekedése az átlag alatti lesz, s nettó 20 százalékuk szerint a vállalati profitok növekedése nem fogja meghaladni a 10 százalékot.

A felmérés eredményeiből kitűnik, hogy a befektetők alapvetően két olyan kockázatot látnak, amely a piac egészét fenyegeti. Egyharmaduk szerint ez a kínai hitelek esetleges bedőlése lehet, nettó 36 százalékuk szerint pedig geopolitikai válságtól tart.

Mindenki ugyanarra fogad

Veszélyessé kezd válni a helyzet, különösen az eurózóna periféria országaiban. A jelek szerint már mindenki bevásárolt ezen országok eszközeiből, s ez a helyzet egyszerűen nem hagy teret a tévedésnek. A spanyol és az olasz részvényeket már jobban kedvelik a befektetők, mint az egyesült királyságbeli cégek papírjait, s a periféria országok kötvénypiacai jelenleg a világon a legnépszerűbb befektetési célpontnak tekinthetők . mondta Obe Ejikeme, a befektetési bank európai részvény és kvantitatív stratégája. A felmérésben résztvevők 36 százaléka szerint a legnépszerűbb befektetés jelenleg a periféria országok kötvényeinek vásárlása.

Az európai részvények vásárlása tűnik a legmarkánsabb trendnek az elmúlt hónapban, s a befektetők válaszai alapján a tőkebeáramlás tovább folytatódhat erre a piacra. A válaszadók nettó 36 százaléka mondta azt, hogy felülsúlyozza az európai részvényeket portfóliójában, eközben az amerikai és a japán papírokat kedvelők aránya hónapról hónapra csökkenést mutat. Nettó 28 százalék nevezte meg európát, mint azt a régiót, amelyet a következő 12 hónapban leginkább felülsúlyozna, s  14 százalékuk szerint az európai részvények még mindig alulértékeltek.

Túl erős ez euró

Eközben folyamatosan csökken az amerikai piac népszerűsége, immár a portfólió menedzserek nettó 18 százaléka szeretné az amerikai piacot alulsúlyozni. Eközben valamelyest emelkedett az év elején nagyot eső feltörekvő piacok népszerűsége,  a felmérés szerint nettó 3 százalék már felül tervezi súlyozni az ott kibocsátott részvényeket.

euró/dollár napos
Kép: Alfatrader



Az eurót tartják jelenleg a leginkább túlértékelt devizának a szakértők, nettó 58 százalék volt ezen a véleményen a felmérés készültekor. A válaszadók többsége úgy vélte, hogy Mario Draghi az ECB elnöke olyan lépések megtételére készül, amelyek gyengíthetik majd az eurót.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!