Amikor mások sírnak, neked venni kéne - jellemezte a feltörekvő piaci devizák helyzetét tömören a Bloombergnek David Bloom, a HSBC vezető globális devizastratégája. Az elmúlt hetekben kialakult eladási hullámban a feltörekvő piaci devizák többsége 2009 óta nem látott mélypontra zuhant a nagy devizákhoz képest. Bloom szerint ez már nem az az időszak, amikor pesszimistának kéne lenni ezekkel a devizákkal kapcsolatban. Egy éve még indokolt volt a borúlátás, azonban az a hajó már elment - tette hozzá.

Bloom véleménye egyelőre eléggé kontrariánusnak tűnik annak fényében, hogy a vezető befektetési bankok sorra publikálják pesszimista jóslataikat a feltörekvő piaci devizákkal kapcsolatban. A Deutsche Banktól a Goldman Sachsig szinte minden nagybank arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek a devizák menniyre törékenyek, s várhatóan azok is maradnak.

Abban egyetért a többiekkel, hogy a romló fizetési mérlegek, s a csökkenő devizatartalékok sok feltörekvő gazdaságot túlságosan is függővé tettek a külföldi tőkebeáramlástól. Bloom szerint azonban az a kamatemelési hullám, amely Indiától Dél-Afrikáig lezajlott a feltörekvő országokban megváltoztatta a képet. Szerinte ha elül a piaci pánik, a volatilitás csökken, akkor ezek a devizák ismét kedvelt és biztonságosnak vélt célpontokká válnak a kamatkülönbözetre játszó befektetők körében.

Túl csábító kamatok

Ezek a kamatszintek már túlságosan is csábítóak - mondta Bloom. Ha csökken a volatilitás, akkor sokaknak tetszeni fognak a kamatszintek, s beindul a carry - tette hozzá. Szerinte például a dél-afrikai rand az év végéig 10,4-ig erősödhet idén a dollárral szemben a jelenlegi 11,06-os szintről. A török líra 2,39-ről 2,1-ig is visszajöhet az év végére.

TRY/USD
Kép: Alfatrader


A Bloomberg által megkérdezett elemzők év végére átlagosan 10,7-es, illetve 2,25-ös szintet várnak a két devizában a dollárral szemben az év végére. A hírügynökség által a 20 legfontosabb feltörekvő piaci devizából összeállított index értéke a múlt héten 0,8 százalékkal emelkedett, miután októbertől január végéig 5,4 százalékkal csökkent. Mélypontját február 3-án érte el, ezzel 2012 eleje óta a legrosszabb három hónapos teljesítményét nyújtotta.

Intenzív volatilitás

Mint ismert, a feltörekvő piaci devizák vesszőfutását több tényező együttese váltotta ki az elmúlt hetekben. Fontos eleme volt a Fed azon döntése, amely szerint megkezdik a rendkívüli likviditás visszavonását a piacról, de szerepet játszottak benne a kínai feldolgozóipar lassulásáról tanúskodó adatok és az argentin peso leértékelése is a török belpolitikai válsággal fűszerezve.

Mi egyelőre óvatosak maradunk a feltörekvő piaci devizákkal kapcsolatban - mondta Kevin Hebner, a JPMorgan stratégája. Ők egyébként számos feltörekvő deviza év végi célárfolyamát csökkentették, a líra/dollárét 2,2-re 2,15-ről, a rand/dollárét pedig 11,15-re 10,7-ről.

Vegyes kép

A HSBC szakértője, Bloom egyébként októberben elég jól látta mi fog történni. Akkor aggodalmát fejezte ki a feltörekvő devizákkal kapcsolatban, mondván, a fizetési mérleg deficitek számos ország esetében gondot fognak okozni. De persze ő is téved néha, hiszen ugyanekkor meglehetősen optimista volt az azóta nagyot eső rand kilátásait tekintve.

Van persze más optimista is. A feltörekvő piacokra szakosodott Renaissance Capital úgy véli, az eladási hullám ugyan rövidtávon még folytatódhat, azonban nagy része szerintük már lezajlott - írta ügyfeleinek Charles Robertson, a cég vezető közgazdásza. Szerinte ha most valaki lírát vagy randot vesz, akkor kockáztatja, hogy cége kockázatkezelési osztályától alapos letolást kap. Viszont valószínűleg a mostani árak kínálják az egyik legjobb beszállási pontot - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!