Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mindkét társaság elhalasztotta tavaly a nyilvános részvényértékesítést, így a tőzsdére már bevezetett részvényeikkel egyelőre nem kezdődhetett meg a kereskedés. A cégek azóta maguk kérték, hogy a BÉT hosszabítsa meg a tőzsdei kereskedés megkezdése iránti kérelem benyújtásának határidejét, így elviekben még az idén sor kerülhet a tervezett kibocsátásokra.

Az ingatlanközvetítő Duna House részvényeinek jegyzése már folyamatban volt tavaly novemberben, amikor egy olyan törvényjavaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, amely a társaság egyik üzleti szegmensének - a hitelközvetítésnek - a teljesítményét befolyásolhatja, ezért a cég maga kérte az értékesítés felfüggesztését.

Ugyancsak tavaly novemberben a nemzetközi fuvarozó Waberer´s is elhalasztotta a tervezett részvénykibocsátást a kedvezőtlen piaci körülményekre hivatkozva. Ezután rendkívüli közgyűlést hívott össze december 17-ére, amelynek napirendjén szerepelt a társaság visszaalakítása zártkörűvé, valamint döntés arról, hogy a részvényeit levegyék a tőzsde terméklistájáról. A közgyűlést azonban felfüggesztették, a januárban megtartott folytatólagos közgyűlés pedig végül nem döntött a fenti kérdésekben, tekintettel a nyilvános forgalomba hozatali eljárás folytatására.

A Duna House törzsrészvényeit 2015. október 28-án, a Waberer's papírjait október 6-án vették fel a BÉT terméklistájára.

A tavaly módosult jogszabályok szerint a társaságokat még zártkörű működési formában vezetik be a tőzsdére, és a tőzsdei bevezetés a feltétele annak, hogy nyilvánossá váljanak. A nyilvános működési forma cégbírósági bejegyzése, majd - ha része a folyamatnak - a részvényjegyzés lebonyolítása után kérhetik a kibocsátók a tőzsdei kereskedés megkezdését. Ha azonban a terméklistára kerülést követő 90 napon belül a társaság nem kéri a tőzsdétől a kereskedés megkezdését, például mert nem sikerült a részvényértékesítés, vagy valamely más szükséges feltételt nem tudott teljesíteni, akkor az értékpapírokat a tőzsde törli a terméklistáról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!