Igaz, statisztikailag igazolható, de nem nagyon lehet vele kezdeni semmit - nagyjából így foglalható össze a "sell in may - and go away", azaz "adj el májusban és menj el" mondás hasznosságát a tőzsdézők számára. A Wall Street-en honos mondás eredete több mint 100 éves múltra tekint vissza, s nem is az amerikai, hanem sokak szerint eredetileg a londoni tőzsde hőskorára vezethető vissza, amikor a nyári szabadságok, az ügyfelek vidéki rezidenciájukra való visszavonulása miatt a nyári hónapokban valóban leült a részvényforgalom, s ez rendszerint az árak süllyedését hozta magával.

A tőzsdék szezonalitásával kapcsolatban számos tanulmány született, s ezek jó része igazolta is a mondás valóságtartalmát.  Az egyiket még korábban, Mark Hulbert, a Marketwatch szakírója foglalta össze a Dow Jones Industrial Average nyári és téli hónapjainak teljesítményének 1896 óta nyújtott teljesítményét véve alapul. Arra jutott,  a statisztikai adatok 95 százalékos konfidencia intervallummal alátámasztják a következő állításokat. Az egyik, hogy a téli hónapok átlagos teljesítménye (5,4 százalék) meghaladja a nyári hónapokét (2 százalék). A másik, hogy olyan időszakokban, amikor a nyári teljesítmény meghaladta az átlagot, a téli teljesítmény nem romlott le (5,3 százalék), a következő nyár viszont átlag alatti hozamokat produkált (0,9 százalék). Ez alapján elvileg idén a május-novemberi időszak gyenge lehet.

Az összefüggés igaznak látszik a Budapesti Értéktőzsdén is. Az elmúlt 15 év nyári (május elejétől október végéig) átlagos hozamait összehasonlítva a BUX index téli (november elejétől április végéig) hozamaival a következő eredmény adódik. 2000 óta a téli hónapok átlagosan 6,37 százalékos emelkedést hoztak a BUX indexnek, a nyári hónapok viszont csak 2,02 százalékosat.

Azonban az adatok nagyon-nagyon széles sávba szóródnak. A téli hónapokban ugyanis az átlagok átlagtól való átlagos eltérése 12,42 százalékpontos, míg a téli hónapok esetében meghaladja a 16 százalékot. Ami azt mutatja, hiába nagyobb a téli hónapok átlagos hozama, az egyes periódusok hozamai között akkora az eltérés, hogy kevés használható információt kapunk ebből a megállapításból. Elég csak arra gondolni, hogy 2007 októberétől 2008 májusáig 17 százalékkal esett a BUX index értéke. De jó példa arra, hogy mennyire el lehet térni az átlagtól a 2009 májusától októberig terjedő időszak, amikor a BUX index közel 60 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!