Az opciós árazások alapján a piaci szereplők jelenleg 52 százalékos esélyét látják annak, hogy az euró árfolyama soha nem látott magasságba, 324,25 forintig emelkedjen idén a forinttal szemben, májusban még csak 32 százalékos volt ennek az árazások szerint a valószínűsége - írja összefoglaló anyagában a Bloomberg hírügynökség. Kiemelik, a forint 3,2 százalékot veszített értékéből az elmúlt három hónap során az euróval, s 5,9 százalékot a dollárral szemben, ezzel a legrosszabb teljesítményt nyújtotta a Bloomberg által követett 24 feltörekvő piaci deviza közül.

Az elemzés szerint Orbán Viktor miniszterelnök kinevezettjei a jegybank kamatmeghatározó testületébe rekord alacsony szintre, 2,1 százalékosra csökkentették az irányadó kamatot 24 kamatdöntő ülés során. Mindezt azért, hogy életet leheljenek a gazdaságba a 2012-es recesszió után. A származékos devizapiacon a hangulat azt követően vált pesszimistává, hogy az Egyesült Államokban megkezdték a stimulusok enyhítését, amelyek eddig nyomás alatt tartották a dollár árfolyamát, növekedett az ukrán konfliktus fertőzési veszélye, s eközben Matolcsy György elnök megígérte, hogy a kamatok 2016-ig változatlan szinten maradnak - emlékeztet a Bloomberg.

A forint esélyeit alaposan lerontották a hosszan elnyúló és mély kamatvágások - írta Samu János, a Concorde Befektetési Zrt. közgazdásza múlt pénteki e-mailjében. A jelenlegi monetáris politikai iránymutatás jelentős teret enged a forint gyengülésének, mielőtt fontolóra vennének egy kamatemelést.

Sok a kockázat, kevés a védelem

A szélesedő konfliktusok Ukrajnában, Gázában és Irakban, párosulva azzal, hogy az előrejelzések szerint a kamatemelési hullám már jövőre megindul az Egyesült Államokban tőkekivonást eredményezett a feltörekvő gazdaságokból és gyengítette azok devizáit. A Bloomberg feltörekvő piaci devizák teljesítményét mérő indexe 1,4 százalékkal esett azóta, hogy múlt hónapban Kelet-Ukrajna felett lelőttek egy utasszállító repülőgépet, s ez az Oroszország elleni szankciók kiszélesítéséhez vezetett.

Magyarország határos Ukrajnával, s Oroszországba irányuló exportja tavaly elérte a 753 milliárd forintot - írja az elemzés.
Az orosz-ukrán konfliktus jelenleg a legnagyobb külső tényező, amely nyomás alatt tartja a forintot - mondta Balogh Balázs, az X-Trade Brokers Dom Maklerski SA magyar cégének vezetője. A jegybank kommunikációja sem segít eközben - tette hozzá.

A Bloomberg szerint a legpontosabb árfolyamprognózisokat adó X-Trade jelenleg a leginkább pesszimista a forinttal kapcsolatban, az euró év végi célára náluk 316 forint. Felidézik, hogy a külföldiek állampapír állománya ebben a hónapban 165 milliárd forinttal csökkent, augusztus 7-én 480 milliárd forintra rúgott, s eközben az irányadó forintban denominált államkötvények hozama 5 bázisponttal, 5,03 százalékra emelkedett, az előző hónapban mélypontját 4,18 százalékon érte el.

Van aki erősödésre tippel

Az írás idézi a Morgan Stanley elemzését, amely szerint a regionális politikai és piaci viharok alátámasztják a jegybank kamatokra adott előrejelzéseit, s korlátozzák a további kamatcsökkentésről szóló spekulációkat, ami negatív lehetne a forint árfolyamára nézve. A forint árfolyama akár tisztességesen magához is térhet, amikor a külső kockázatok csökkennek - írták a befektetési bank elemzői.

Az összefoglaló felidézi Veres István Attila, az MNB igazgatójának korábbi közlését, amely szerint a jegybanknak nincs árfolyamcélja, a forint árfolyama a monetáris politikát közvetve, az infláción és a gazdasági várakozásokon keresztül befolyásolja.

Jön a devizahiteles csomag

A Bloomberg írása megemlíti, hogy a kormány mintegy 16 milliárd dollárnyi, főleg svájci frankban és euróban denominált lakossági hitelt szeretne forintra konvertálni a piaci árfolyam alatt. Ez a lépés jelentősen növelheti a bankok keresletét a frank és az euró iránt, hiszen nekik ekkor vissza kell fizetni hiteleiket, amelyekből a lakossági devizahiteleket finanszírozták.

Bár a jegybank megígérte, hogy erre a célra rendelkezésre bocsátja a jelenleg 35,2 milliárd eurónyi devizatartaléka egy részét, Samu János szerint ez a segítség nem lesz elegendő, s a bankoknak meg kell jelenniük a piacon is (azaz a piacon is kell majd devizát vásárolniuk - a szerk.) Hatalmas a bizonytalanság akörül, hogy miképpen lesz kezelve a devizahitelek átváltása. A folyamat jelentős nyomást gyakorolhat az árfolyamra - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!