A hamisítás tényét a TEBÉSZ birtokában lévő, okleveles írásszakértőtől származó szakvélemény támasztja alá. A TEBÉSZ augusztus 23-án ismételt irat-betekintési lehetőséget kért a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF) a Heineken csoport törvénysértő befolyásszerzése és tisztességtelen felvásárlási kísérletének engedélyezése kapcsán keletkezett aktákba. Az iratbetekintés célja kifejezetten az volt, hogy a TEBÉSZ képviselője ellenőrizze, a PSZÁF-nél megtalálható-e az az Amstel Rt. képviselője által beadott korábbi irat, mely nemrégiben került a TEBÉSZ birtokába és amelyen az írásszakértő által hamisítottnak nyilvánított aláírás található. A PSZÁF a TEBÉSZ irat-betekintési kérelmét teljesítve, a cégbírósági irat-betekintések eljárási rendjével megegyezően, az összes aktát, teljes terjedelmében rendelkezésre bocsátotta. Az üzleti és banktitkot tartalmazó iratokat a TEBÉSZ képviselője nem láthatta, de a titkokat nem érintő részeiről teljes körű tájékoztatást kapott. Az iratbetekintés során a TEBÉSZ képviselője megtalálta a hamisított aláírást tartalmazó irat eredeti példányát. Nem talált ugyanakkor az aktákban semmilyen olyan adatot, amely a felügyelet bármely munkatársának a hamísításban való közreműködésére utalt volna. A TEBÉSZ a Heineken/Brau ügyben nemrégiben birtokába került iratokról az ismételt iratbetekintés előtt írásszakértői véleményt kért, mivel az egyik aláírás feltűnően eltért a többi iraton lévő, ugyanazon személy nevénél szereplő aláírásoktól. Az okleveles írásszakértő által összehasonlító elemzéssel készített szakértői vélemény a TEBÉSZ gyanúját támasztotta alá. A gyanús aláírás sajátosságai "a minimális előzetes begyakorlással történő szabadkézi hamisítást jellemzik". A szakértői vélemény, egy bizonyíthatóan a névtulajdonostól származó és a gyanús aláírás összehasonlítását 20 szempont alapján értékelte, amelyből 18 esetben jelentős eltérést mutatott ki. A TEBÉSZ, tekintettel az ügyben folyó bírósági eljárás zárt jellegére, valamint, hogy az irat eredetije megtalálható a PSZÁF-nél lévő aktákban, jóhiszeműen kíván eljárni. Ezért a hamísított iratot a nyilvánosság számára nem nevesíti. A hamisított iratot egyelőre a PSZÁF részére sem azonosította be, illetve az írásszakértői véleményt sem adta át. Tekintettel arra, hogy az Amstel vételi ajánlata augusztus 27-én jogerősen elbukott, és a TEBÉSZ-nek a valószínűsíthető csalás és okirat hamisítás bűncselekménye kapcsán jelen esetben nincs feljelentési kötelezettsége, így az esetlegesen szükségessé váló további lépésekről csak később fog dönteni. A TEBÉSZ ugyanakkor kinyilvánítja, hogy a PSZÁF III/26.049/2004. számú, szeptember 2-án megjelent határozata alapján lehetőséget lát a Heineken/Brau ügy végleges és teljes körű lezárására. A TEBÉSZ álláspontja az ügyben változatlan, a magyar kisrészvényesek pont annyi tisztelet érdemelnek, mint osztrák kollégáik. A háború lezárása ezért most is, mind eddig bármikor, kizárólag a Heineken söripari csoport holland vezetőinek döntésén múlik

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!