A Tesco és a Booker, Nagy-Britannia első számú élelmiszer nagykereskedelmi hálózatának  ma reggeli közös bejelentése szerint az áruházlánc 3,7 milliárd fontért megvásárolja a kereskedőcéget, ezzel megerősíti domináns szerepét a brit piacon - írja a Reuters.

A bejelentés szerint a tranzakció előnyös lesz a vásárlók, a független kereskedőcégek, a munkavállalók és a többi, a két céggel kapcsolatban álló vállalkozások számára egyaránt.

A tranzakcióban a Booker részvényesei papíronként 0,861 Tesco részvényt és 0,426 fontot kapnak. Ez, figyelembe véve a Tesco részvények tegnapi, 1,89 fontos és a Booker részvények 2,05 fontos záróárfolyamát 12 százalékos prémiumot jelent a nagykereskedelmi hálózat részvényeseinek. A tranzakcióval a Booker jelenlegi részvényesei nagyjából 16 százalékos tulajdonossá válnak a Tescóban.

Az akvizíció komolyan erősíti a Tesco növekedési lehetőségeit - mondta Dave Lewis, a cég vezérigazgatója. Az ügylettel a Tesco ismét akvizíciós üzemmódba kapcsol azután, hogy az elmúlt években folyamatosan karcsúsították a cég nemzetközi hálózatát. Lewis 2014-ben vette át az akkor komoly válságban lévő üzletlánc vezetését, vezetése alatt a cég számos külföldi piacán karcsúsításba kezdett, eladta Dél-Koreai leányvállalatát, török érdekeltségeit és a Giraffe névre hallgató étteremláncot. Stratégiájának lényege az volt, hogy a Tesco szerepét elsősorban a fő piacának számító Nagy-Britannia élelmiszer-kereskedelmi piacán erősítette.

A befektetők egyelőre kitörő örömmel fogadták a bejelentést, a Tesco-részvények árfolyama a kereskedés első órájában 10 százalékkal emelkedett a londoni tőzsdén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!