Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A stratégiai piacokon nem volt tavaly fellendülés, a régi szép idők nem jöttek vissza, így a cég stratégiájának az új realitásokhoz kellett igazodnia - mondta Pintér István elnök vezérigazgatója a Rába rendes éves közgyűlésén. Az észak-amerikai piac stagnált, az európai nehéz teherjármű piac hullámzóan teljesített (itt az utolsó negyedévben volt fellendülés). Csalódást okozott az orosz teherautó és autóbusz piac, itt a vártnál nagyobb volt a visszaesés - folytatta. A mezőgazdasági gépgyártás első felében jól indult, azonban az év későbbi részében bekövetkezett termékár csökkenés is kihatott a piacra. A személygépjármű piac mindössze 2 százalékkal nőtt Európában.

Ebben a környezetben sikerült a társaságnak árbevételét 12,1 százalékkal növelnie, 47,4 milliárd forintra. A tavalyi üzemi eredmény 3,25 milliárd forint lett, az EBITDA pedig elérte az 5,5 milliárd forintot, ami 2 milliárd forinttal haladja meg a 2012-est. A cégcsoport összesen 4,5 milliárd forintnyi készpénzt termelt tavaly, ennek döntő többségét a hitelállomány csökkentésére fordította. A csoport konszolidált nyeresége meghaladta a 2,6 milliárd forintot.

Az üzletágak közül a futómű üzletág kiemelkedően teljesített, elsősorban az Egyesült Államokban a mezőgazdasági erőgépek és a speciális futóművek piacán is. A FÁK országokban a piacméret csökkenés ellenére 70 százalékkal sikerült növelni a a bevételeket. Az üzletágnak folyamatosan sikerült a nagyobb hozzáadott értékű termékek irányában elmozdulni. Ennek megfelelően nőttek a fedezeti szintek és az egy főre jutó árbevétel, mindez szigorú költségkontrollal párosult, így a tavalyi évet sikerült az iparág feletti teljesítménnyel zárni - mondta Pintér.

Beindult az alkatrész üzletág is, hosszú évek tartós stagnálása után tavaly megmozdult a piac. Ez nem csak a Suzuki modellbővítésének volt köszönhető, hanem a Volskwagennel három évvel ezelőtt indult projekt felfutásának is. Így sikerült az üzletágnak a küszöbnek tekintett 10 milliárdos árbevételi szintet jelentősen meghaladni, s ennek köszönhetően az üzletág már látható eredményt termelt.

A jármű üzletág 5 százalékos árbevétel növekedést ért el, a belföldi értékesítés 9 százalékkal növekedett. A buszgyártásban tavaly a Volvoval kötött megállapodást Pintér részvényesi kérdésre döntő fontosságúnak nevezte, olyan együttműködésnek, amelyben hatalmas a potenciál. A Rába egyébként azon túl, hogy már 5 buszt leszállított Pécs városának és további 61 leszállítása Budapest számára folyamatban van, a jövőben is minden közbeszerzésen el kíván indulni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!