Az esés hátterében nem fundamentális, hanem piaci okok állnak: a legtöbb külföldi alapkezelő által követett MSCI index kosarából az aktuális, november végi átsúlyozáskor kikerülnek a gyógyszergyár papírjai. Ez komoly eladói nyomást jelenthet a következő két hétben a nagyobbik gyógyszergyár részvényeinek piacán.

A külföldi befektetők aktivitását jelzi a forgalom is: az első negyed órában több, mint egymilliárd forintnyi Richter-részvény cserélt gazdát, ami több, mint egy normál napi forgalom.

A KBC Securities úgy tudja, hogy a Richter 0,07 százalékos súllyal szerepelt a MSCI Emerging Markets Indexében, míg a Hungary verzióban 22,9 százalékot képviselt. Egyelőre mi is számolunk - tájékoztatta lapunkat Pálffy Gergely a KBC Securities gyógyszergyári elemzője. Előzetes számításaink szerint 767 ezer darab részvényt jelent, de ezt tényleg még csak becslés - hangsúlyozta a szakember.

A déli órákban már megközelítette a 6,5 milliárd forintot a Richter részvényeinek forgalma, az áresés mértéke pedig 4,5-7 százalék között mozgott, délben pillanatban 38 320 forinton forogtak a papírok. Napon belül ugyan egy ideig felfelé kapaszkodott az árfolyam - 37 500 forinton is születtek kötések -, de nem tudni tovább folytatódhat-e az esés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!