Július 31-hez képest 1 millió 955 ezer darabbal csökkent az OTP részvényekre nyitott shortállomány nagysága augusztus 14-ig - írja a Bloomberg kéthetente megjelenő jelentés adataira hivatkozva. Így a lejelentett shortállomány 7 millió 661 ezer darab részvényre apadt augusztus közepére. Ez a szám április végén még 12,6 millió darabos volt.

Az adott időszakban az OTP részvények árfolyama 3900 forint körüli szintekről 4700 forintig szaladt fel. Az egyik magyar brókercég naponta becsli a nettó intézményi pozíciókat a legnagyobb forgalmú magyar papírokról, a becsléseik szerint általában egy 4-5 millió darabos OTP részvényforgalmat hozó napon sem haladja meg a nettó intézményi vétel a 150-200 ezer darabot. Így a nagyjából 10 kereskedési napot felölelő időszakban - ha a becslések helyesek - a nettó intézményi vételek akár jelentős részét is generálhatták a shortzárások.

A shortállomány jelenlegi nagyságából nem lehet igazán messzemenő következtetéseket levonni, mivel csak a tavaly ősztől kötelező lejelenteni a befektetőknek méretes, esésre nyitott állományukat a pénzügyi részvényre. Ezért nem lehet tudni, hogy mekkora az a "normális" állomány, amely nyugodt piaci körülmények között létezik az adott részvényre, s mekkora az a rész, amely a tavaly őszi összeomlás és az erre játszó intézmények pozícióiból adódik.

Árfolyamok és grafikonok

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!