A befektetők komoly kockázatokat látnak, amelyek nyáron fenyegethetik a világgazdaságot és a piacokat, s épp ezért az átlagosnál kevesebb kockázatot vállalnak és több készpénzt tesznek félre. A legkomolyabbnak tartott rizikót a Brexit, a kínai csődök és a laza monetáris politikák kudarca jelentik. Ez utóbbi annyit tesz, hogy az egyre változatosabb eszközöket felvonultató jegybankoknak nem sikerül stimulálniuk a gazdaságot és a megfelelő mértékű növekedést beindítaniuk - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből.

Bár a felmérésben résztvevők nettó 71 százaléka szerint a britek kilépése az unióból "nem valószínű", vagy "nem teljesen valószínű", azonban a komoly csökkenés a brit részvények arányában a portfóliókon belül azt mutatja, azért a profik felkészültek a legrosszabbra - emeli ki a felmérésből a CNBC.

A Brexitet tartják egyébként az alapkezelők a legnagyobb "tail risk"-nek, azaz olyan kockázatnak, amelynek valószínűsége alacsony, mégis ha bekövetkezik, komoly romboló ereje lehet. Ugyanakkor a legnagyobb igazi kockázatnak a kínai vállalati csődöket, vagy a jüan további drasztikus leértékelődését tartják. A kínai gazdaság növekedési kilátásai a szakértők szerint egyébként sokat romlottak. A múlt hónapban a megkérdezett 168, összesen 505 milliárd dollárnyi eszközt kezelő szakértő nettó 22, most már nettó 50 százaléka várja a kínai lassulást a következő 12 hónapban. Nettó 15 százalék szerint a jegybankok kvantitatív lazítási programjainak kudarca a legnagyobb kockázat.

Egyrészt, másrészt

A brit részvények súlya 2008 novembere óta nem látott mélypontra süllyedt a kezelt portfóliókban, eközben nettó 20 százalék gondolja azt, hogy a font alulértékelt. Ez a második legalacsonyabb érték a felmérés történetében. A BofA szakértői szerint így a mostani helyzet kedvező lehetőséget biztosíthat a brit részvénypiac volatilitásának csökkenésére játszani és a brit piac emelkedésére játszani.

A felmérésben résztvevő alapkezelők portfólióiban a készpénz aránya tovább emelkedett, 5,4 százalékról 5 százalékra (4 százalék feletti értékeket a kockázatosabb eszközöknél már vételi jelzésként szoktak értékelni). A megkérdezettek mindössze nettó 12 százaléka válaszolta azt, hogy a szokásosnál magasabb kockázatot vállal a kezelt portfólión.

A globális kilátások mégis javulnak?

Ugyanakkor a globális gazdaság kilátásai szerintük javultak, egy hónapja még nettó 67 százalék várta annak gyengülését 12 hónapos távon, most már 33 százalékponttal az enyhe javulást várók javára billent a mérleg. Ez egy éve a legkedvezőbb adat a felmérésben. Nettó 44 százalék eközben az infláció enyhe emelkedésére számít, s a többség úgy gondolja, a következő amerikai kamatemelésre 2016 harmadik negyedében kerülhet sor. Nagyjából 49 százalék szerint a Fed idén kétszer, 31 százalék szerint csak egyszer emel kamatot idén.

Ebben a környezetben egyre kevesebben súlyozzák felül a részvényeket, míg áprilisban még nettó 9 százalék tett így, ez az arány mostanra 6 százalékra csökkent A szektoronkénti bontásban a benchmarkhoz képest nettó 44 százalék tart kisebb arányban nyersanyagcégeket, nettó 22 százalék iparvállalati részvényeket, nettó 11 százalék viszont felülsúlyozza a pénzügyi szektort. A felmérésben egyetlen válaszadó sem súlyozta alul a bankszektort.

A feltörekvők fellélegezhetnek

A felmérés szerint a szakértők nagyjából fele-fele arányban várnak emelkedést, illetve csökkenést a részvénypiacokon a következő 12 hónapban. A részvényárakra leginkább hatással lévő két tényező ebben az időszakban a válaszadók szerint az olaj és a dollár árfolyamának alakulása lehetnek. Az olajat egyébként 10 hónapja most találták a legkevésbé alulértékeltnek a szakemberek.

A feltörekvő piacok vesszőfutása eközben véget érni látszik. Immár nettó 1 százalék felülsúlyozza ezeket, ez hároméves csúcsot jelent, a befektetők utoljára 2013-ban álltak ennyire pozitívan a feltörekvő piacokhoz.

A jen szerintük gyengülésre van ítélve, a japán devizát a válaszadók nettó 20 százaléka találta felülértékeltnek, míg a dollárt nettó 12 százalék alulértékeltnek. Nettó 17 százalék szerint túlértékelt az euró.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!