Három hete még 40 éve nem látott ütemben szálltak ki a részvényekből az amerikai vállalatok bennfentesei, azonban az utóbbi napokban megfordult a trend - írja a Marketwatch. A Vickers Weekly Insider Report adatai szerint múlt hét végén a bennfentes eladások aránya a bennfentes vételekéhez képest 1,68-ra zuhant, a hosszú átlaga az értéknek jellemzően 2-2,5 között helyezkedik el. Múlt hét csütörtökön ráadásul, a hatalmas pénteki és hétfői zuhanást megelőzően az arány elképesztően alacsonyra, 0,33-ra csökkent, ami a bennfentes eladásokat figyelő Argus Research adatai szerint nagyon optimista szám.

A bennfentesek - a vállalatok vezető tisztségviselői, nagytulajdonosai - tranzakcióit mindig kiemelt figyelemmel kíséri a piac, mivel a befektetők szerint ők azok, akiknek a legpontosabb információik vannak cégük várható teljesítményéről. Ugyanakkor természetesen eladóként a vállalati részvényalapú ösztönző rendszereken keresztül rendszeresen ott vannak a piacon, ennek köszönhető az átlagos 2-2,5 közötti érték az eladások/vételek tekintetében. Persze a vállalati bennfentesek sem döntenek mindig jól, amikor a részvénypiaci folyamatokat kell előre jelezni, jó példa erre 2008 nyara, amikor az összeomlás előtt folyamatosan a vételi oldalon álltak a részvénypiacon.

Ugyanakkor három héttel ezelőtt a bennfentes eladások kiugróan magas számát nem ártott figyelembe venni az ugyanis megelőzte a részvénypiac masszív lejtmenetét. Július 22-én a hányados heti szinten 6,22-es értéken állt, a New York Stock Exchange-en és az Amexen jegyzett cégeknél pedig 40 éve nem mért magas értékre, 13,1-re ugrott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!