Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A vezető amerikai részvényindexek grafikonján két uralkodó trend találkozik hamarosan. A március eleje óta tartó emelkedő trendvonal néhány héten belül metszi a 2007 októbere óta tartó, hosszú távú csökkenő trendvonalat. Technikai elemzők szerint így hamarosan eldőlhet, hogy a bikák vagy a medvék uralják-e a parkettet, egyúttal jó jelzés lehet a reálgazdasági folyamatok várható alakulására is.

Az optimista elemzők szerint a március elején a részvények jegyzésében megindult növekedés egy tartósabb bikapiac kezdetét jelentette, s ha lesz is korrekció a meredek kapaszkodásban, az árfolyamok már nem térnek vissza korábbi mélypontjaikra. A vállalati eredmények növekedése szerintük jól mutatta, hogy fél évvel korábban túlzottak voltak a minden szektorban egyaránt tapasztalható profitcsökkentéssel kapcsolatos pesszimista várakozások, a rossz időszakot a vállalatok pénzügyi mutatóinak stabil és tartós javulása kíséri majd, ami a folyamatosan emelkedő részvényárfolyamokban is tükröződni fog.

A pesszimisták szerint a márciusi mélypont óta tartó emelkedés csak egy hatalmas medvepiaci rally, amelyet a pénzügyi rendszerbe pumpált hihetlen mennyiségű likviditás, az alacsony kamatok, valamint a kormányzati költések generáltak. Ha viszont ennek ellenére nem sikerül beindítani a magánszektorban a fogyasztást, valamint a vállalati beruházásokat, akkor könnyen ismét meredek lejtőre kerülhetnek az értékpapír-piacok is.



Az amerikai GDP a második negyedévben már nem csökkent olyan mértékben, mint az előző két negyedév folyamán, azonban ez elsősorban a kormányzati kiadások további növekedésnek volt köszönhető. Nominálisan mintegy 30 milliárd dollárral csökkent a negyedévben az Egyesült Államok bruttó hazai termékének értéke, ezt viszont úgy sikerült elérni, hogy közben a kormányzati kiadások nagysága 290 milliárd dollárral növekedett.

Azaz a kormányzati költekezések növekedése nélkül több, mint 2 százalékos csökkenést hozott volna össze GDP-ben az Egyesült Államok, amelyet ha az ottani számítási metódust alkalmazva 4-el felszoroztak volna, akkor 8 százalékos zuhanásról szóló beszámolókkal lehettek volna tele az újságok címlapjai. A harmadik negyedévben még tartanak a hatalmas amerikai ösztönző programok, azonban a negyedév végére kifutnak, s kérdés, ezek nélkül mekkora teljesítményre lesz képes a gazdaság.

Fogyasztó nélkül nincs talpraállás


A munkaerő-piaci helyzet sem mutat igazán rózsás képet. A napokban nyilatkozta az atlantai Fed elnöke, hogy a hivatalos staitsztikákban megjelenő számoknál jóval nagyobb a valós munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban. Véleménye szerint ha azokat is figyelembe vennék, akik munkanélküliek, de a sikertelenség miatt átmenetileg felhagytak a munkahely kereséssel, valamint azokat, akik kevesebbet dolgoznak annál, mint amennyit valójában szeretnének, akkor a júliusban közölt 9,4 százalék helyett 16 százalékos lenne a munkanélküliségi ráta a világ legnagyobb gazdaságával rendelkező országában. Dennis Lockhart hozzátette, a Fed nyíltpiaci bizottságában nem mindenki osztja véleményét.

Amíg a fogyasztók a világban nem képesek talpraállni az őket ért sokkból, addig nem lehet egyenes ívű felívelést várni - mondta a Napi Gazdaságnak Herczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője. Bár a részvénypiacokkal kapcsolatban nem optimista az elemző, úgy gondolja, olyan szintű pánikra a magyar eszközökkel kapcsolatban, mint amilyen március elején kialakult, már nem kell számítani. Még akkor sem, ha a vezető részvénypiacok - bár erre nagy esély nincs - visszetérnének márciusi mélypontjaik közelébe.

Nem omlik össze újra a forint és a tőzsde

Az euró forintárfolyamát akkor sem várnák 300 forint fölé, ha a pesszimista forgatókönyv valósulna meg, mivel ez már nem pánikhangulat lenne, hanem inkább depressziós környezet. Az OTP részvények, amelyek bétája magas - azaz a piac ingadozásait felerősítve követik le árfolyamukkal - egy pesszimista forgatókönyv esetén benézhetnek 3800 forint, sőt, szélsőséges esetben 3000 forint alá is, ez azonban nem tűnik valószínűnek.

A gyógyszerrészvények egy ilyen esetben is jó választásnak bizonyulhatnak, defenzív jellegükből adódóan, a Richternek a 30 ezer forintos szint, az Egisnek az egy részvényre jutó sajáttőke érték, a 18 ezer forint körüli árfolyam jelenthetne támaszt. A Molt 10 ezer forint alá nem nagyon lehetne ekkor sem várni.

Nagy kérdés a Magyar Telekom, hiszen ennek árfolyamát alaposan megviselheti az, ha a mostani kamatcsökkentési várakozások kiépülnének egy romló nemzetközi hangulatban. Azonban ennek árfolyamában sem várna az elemző újabb mélypontot, még akkor sem, ha a világ vezető tőzsdéin bekövetkezne ilyen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!